Христо Иванов: ГЕРБ обслужва интересите на Алексей Петров, за сметка на влизането ни в еврозоната

Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на “Демократична България” смята че БСП все повече започва да се доближава до “Възраждане”

“Демократична България” не може да направи  компромиси с целите си по отношение на диалога с ГЕРБ, заяви в интервю за “Неделя 150” на БНР съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Защото ГЕРБ за пореден път не могат да превърнат заявките си в действия и да покажат, че са евроатлантическа сила.

Иванов даде за пример отказа им да приемат предложена от служебното правителство и одобрена от Еврокомисията поправка в Застрахователния кодекс, с което се поставя  под сериозен риск влизането на България в Еврозоната през 2024 г. По думите му, този бойкот на ГЕРБ в последните дни на парламента, в който се включиха още ДПС, БСП, “Възраждане” и “Български възход”,  обслужва интересите на застрахователния бос Алексей Петров и проблемната му практиката в българското застраховане.

“Това за мен е шокиращ пример за това каква бездна може да се отвори между заявки и дела на база на тежки зависимости и ангажименти, които са поемали. Това е просто един пример как ГЕРБ много искат да се опишат като евроатлантическа формация, но когато стане дума за истинско движение в евроатлантическа посока, за това България не просто да заявява, че е в ЕС, а да влезе в сърцето му като стандарти, като правила, като качество на живот и на функциониране на институциите, изисква определени промени отвътре, които ГЕРБ не могат да направят. По същия начин стои въпросът с правосъдната реформа - твърдят че я искат, но на всеки етап правят всичко възможно да я провалят”, каза той.

“Няколко пъти съм чувал Тома Биков да казва, че ние сме пропуснали историческия си шанс, след което започват да ни призовават за следващ и т.н. Тази динамика е разбираема, защото е ясно, че има един определен кръг тези, свързани с бъдещето на страната, по които движение напред без участието на ДБ не може да има. Ролята ни не е свързана с нашето количество, а по-скоро с факта, че ние представляваме едно генерационно усилие на българската демократична общност, която да гарантира посоката на развитие на страната и факта е, че то ще бъде напред и на запад”, допълни той. И увери, че всеки разговор в следващия парламент ще бъде на база конкретни цели и действия.

Съпредседателят на “Демократична България” смята че БСП все повече започва да се доближава до “Възраждане” като позиции, да се пакетира с нея в конкуренция с нея. Отчита това като проблем за българската политическа структура.

Според съпредседателя на ДБ нарастващата политическа фрагментация у нас трябва да обърне посоката си и тъкмо затова ДБ и ПП работят за съвместно явяване на изборите, за да не бъдат те петото поред издание без резултат.

“Смятам, че избирателите ни ще оценят факта, че ние можем да се сглобяваме и да ставаме по-големи, разбирайки се с други политически формации като ПП. Нашата идентичност не е някаква хартиена украса, която носим на ревера си и която вятърът да духне и тя да изчезне, защото тя е трайна, генерационна, защото това сме ние самите”, каза Иванов, като даде за пример електоралния прираст на “Демократична България” по време на 47-ото Народно събрание, както и приетите мерки, предложени от формацията през 2022 г.. срещу путиновата агресия в Украйна и ограничаването на руското влияние в България.

Христо Иванов отхвърли появилите са покрай напрежението с честването на Гоце Делчев настроения, че не е трябвало да вдигаме ветото над Северна Македония за начало на преговорите за еврочленство. Той напомни, че докато конституцията на  Северна Македония не се промени, реални преговори на Скопие с Брюксел няма да има.

Според него България има повече възможности за влияние с подписаното споразумение, но външното министерство трябва да започне да го прилага на много по-широка база, така че обществото там да разбере, че не може да иска да бъде член на ЕС при постоянна вражда с българския народ, което абсолютно противоречи и на самата идея за членство в ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK