Хинков: Не сме здрави, защото не си ценим здравето

Снимка: БГНЕС

В общественото съзнание липсва идеята за профилактика, обяви той

Не сме здрави и не сме здрави, защото не си ценим здравето. Това увери пред БНТ здравният министър Христо Хинков.

В общественото съзнание липсва идеята за профилактика. Няма интерес, няма здравни знания, подчерта Хинков. Това трябва да се променя, изтъкна министърът. Личният лекар, според здравния министър, трябва да е мотивиран да образова пациентите си за нуждата от профилактика.

"Не съм против новите болници", поясни той. Мораториумът е за сключване на договори със Здравната каса. По думите му, частните болници се менажирали по-добре. Той иска и държавните болници да се управляват добре и това е неговта амбицията."Категорично ще направя всичко да я има Детската болница," заяви Христо Хинков. Той е готов да управлява шест месеца, но управление от една година ще е бонус.

По негово мнение, в бюджета на Асен Василев за 2023 г. имало добри неща за сектор Здравеопазване. Хинков каза, че здравната вноска няма да се увеличи. Парите за здравеопазване били достатъчни. Потребителската такса трябва да е символична, смята здравният министър.

Има периодични липси на лекарства, отчете Хинков. Проблемът е системен, допълни той. Фармацевтичната индустрия е много мощна, според него.

Здравният министър увери, че Черно море е чисто.

Той не знае за какво е служил апартаментът в болница "Лозенец". Според него той е построен с пари, отклонени от лечебното заведение . Хинков е притеснен от задълженията на болница "Лозенец".

Няма да наемаме хеликоптери за въздушната помощ. Поръчаните от служебния кабинет хеликоптери не можели да летят нощем. Първият наш собствен хеликоптер ще дойде декември или януари 2024. Дотогава наземната логистика трябва да е готова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK