Хиляди привърженици на хунтата в Нигер демонстрираха близо до френската военна база в столицата

Снимка: Google Play

Те развяваха нигерски и руски знамена

Хиляди привърженици на хунтата, която взе властта в Нигер в края на миналия месец, демонстрираха близо до френската военна база в столицата Ниамей, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че акцията се е състояла вчера - ден след като Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) на извънредна среща на върха в Абуджа даде зелена светлина за възможна употреба на сила, за да бъде върнат на власт сваленият от превратаджиите демократично избран президент Мохамед Базум. Началниците на генералните щабове на въоръжените сили на страните от ЕКОВАС обаче няма да се съберат днес в Акра, както бе предвидено.

Срещата, на която трябваше да бъдат обсъдени "най-добрите варианти" за действие, е била отложена поради "технически причини", казаха военни източници. Те уточниха, че за момента няма насрочена нова дата.

На този фон демонстрантите в Ниамей скандираха "Долу Франция, долу ЕКОВАС!". Те изразиха подкрепата си за превратаджиите и развяваха нигерски и руски знамена.

Демонстрантите обвиниха Франция, че стои зад решението на ЕКОВАС нейни военни сили евентуално да се намесят в Нигер. Някогашната колониална сила, която бе твърд поддръжник на сваления президент Базум, има в бившата си колония военен контингент от около 1500 души, който подпомага нигерската армия в борбата й срещу джихадистките групировки в региона Сахел, отбелязва АФП.

ЕКОВАС не разкри кога евентуално ще изпрати свои войски в Нигер. Аласан Уатара - президентът на Кот д'Ивоар, чиято страна подкрепя военната намеса - обаче предположи, че тя ще стане факт "в най-кратки срокове".

Друга държава от ЕКОВАС - Кабо Верде, обаче се обяви против такава интервенция.

Хунтата, която управлява Буркина Фасо след военния преврат миналата година, междувременно спря от излъчване "до ново нареждане" една от най-популярните радиостанции в страната заради интервю с нигерски политик, противник на пуча в родината си. Властите аргументираха мярката срещу радио "Омега" с използваните "обидни думи" по адрес на новите управници в Нигер.

Друга съседна страна - Мали, също е управлявана от антизападно настроени военни, взели властта с преврат. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK