Хиляди изпратиха дядо Натанаил в последния му земен път

снимки: infomreja.bg

Хиляди християни, мюсюлмани, висши духовници и клирици от Гърция, Македония, Канада, свещеници от Светия синод, начело с Негово Светейшество българския патриарх Неофит, днес изпратиха в последния му земен път Неврокопския митрополит Натанаил.

Опелото и погребението се състояха в Гоце Делчев – престолния град на Неврокопската епархия. Хиляди жители от областта, както и много хора от цялата страна още от рано сутринта изпълниха площад „Гоце Делчев", за да отдадат последна почит на неврокопския владика.

Тъй като църквата „Успение Богородично” се оказа малка да побере всички хора, дошли за опелото, ритуалът се излъчваше на специална видиостена.

За няколко часа животът в Гоце Делчев сякаш бе спрял. От работа бяха освободени, за да се простят с дядо Натанаил, служители на предприятия от града и региона.

Ученици от трите гимназии застанаха в дълъг шпалир от двете страни на площада от църквата до новостроящата се митрополия, в двора на която бяха положени тленните останки  на Негово високо преосвещенство.

Западноевропейският митрополит Йосиф разплака с надгробното си слово множеството, а гръцки църковен хор по време на тъжния ритуал огласяше двора на митрополията в Гоце Делчев. Депутатите Тодор Радулов, Георги Андонов, Митко Захов,  областният управител Муса Палев и служители от администрацията му, кметовете на почти всички общини от област Благоевград бяха сред опечаленото множество, за да се простят с дядо Натанаил. Повече от час миряните се прощаваха с дядо Натанаил пред гроба му.

Негово светейшество патриарх Неофит пристигна още снощи и прекара цялата нощ пред ковчега на дядо Натанаил.

Българският патриарх бе придружен от митрополити и столични духовници. Негово светейшество бе посрещнат от Браницки епископ Григорий, игумен на Троянския манастир, който като духовен син на починалия митрополит активно участва в организацията на погребението му.

За да съпроводят в последния му земен път митрополит Натанаил, в Гоце Делчев пристигнаха монаси от Зографския менастир, духовници от Гърция и Македония, семинаристи от Духовната академия. Съболезнователни адреси изпратиха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски.

В 9 часа в храма "Успение  Богородично" започна заупокойната света литургия, която бе оглавена от Видинския митрополит Дометиан, който до избора на нов Неврокопски митрополит, поема мястото на дядо Натанаил, както и организирането и провеждането на епархийския избор с най-малко двама кандидати за митрополит на Неврокопската  епархия.

Миряните от Гоце Делчев наред с мъката си по загубата на митрополит Натанаил, днес на погребението му изразиха и своя страх. Те бяха категорични, че няма да позволят по никакъв начин Неврокопската митрополия да бъде преместена в Благоевград, както и че няма да допуснат да бъде ограбен трудът и начинанията, започнати приживе от дядо Натанаил.

Имаше и хора, които бяха дошли лично да се срещнат и с патриарх Неофит, за да подкрепят декларацията на духовниците от Пиринско, с която настояват постът на покойния дядо Натанаил да бъде временно поверен на Ловчанския митрополит Гавраил или на Старозагорския митрополит Галактион.

Позицията на свещениците от Неврокопска епархия бе изпратена до Светия синод в събота вечерта.

В декларацията си духовниците от Неврокопската епархия изрично посочиха, че изпращането на друг митрополит като временно управляващ, който да подготви избора за заместник на митрополит Натанаил, ще се приеме неблагоприятно от духовенството и миряните.

Дали декларацията на свещениците и опасенията на миряните от Неврокопската епархия след смъртта на митрополит Натанаил вещаят нов църковен скандал, ще стане ясно в следващите дни и месеци.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Димитър Димитров21:28 - 20.11.2013
Дълбок поклон, дядо Натанаил! Почивай в мир! Паметта за теб ще бъде вечна.
ХАДЖИДИМОВО10:17 - 20.11.2013
Всички кметове от областта бяха там и поднесоха венци.Никой не видя Милю хаджидимовски.Защо ли?Голям срам за цялата община.Почивай в мир дядо владика.
stoicho22:51 - 19.11.2013
ПОЧИВАИ В МИР ДЯДО ВЛАДИКА.
смирен21:52 - 19.11.2013
Почивай в мир,Дядо !!! Християните от тази епархия тепърва ще оценяват това,което Ти отстояваше до сетния си дъх.

FACEBOOK

//