Хеликоптери и самолети гасят Гърция, 407 пожарникари се борят с огъня

Снимка: Infomreja.bg

81 000 хкт са изгорели в региона на Александруполис в Гърция

За справяне с горските пожари в Гърция – най-големите, регистрирани някога в ЕС – Координационният център на ЕС за реакция при кризи мобилизира 11 противопожарни самолети и 1 хеликоптер от европейския резерв за гражданска защита RescEU, разположени в 6 държави членки. Наред с това 6 държави предоставиха 6 наземни екипи за борба с горските пожари чрез Механизма за гражданска защита на ЕС.

До момента над 81 000 хектара са изгорели в региона на Александруполис в Гърция. Този горски пожар е най-големият в ЕС от 2000 г. насам, откакто Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS) води статистика.

Откакто Гърция задейства на 20 август Механизма за гражданска защита на ЕС за втори път това лято, ЕС е предоставил:

·       11 противопожарни самолети от резерва rescEU, разположени в Хърватия, Кипър, Франция, Германия, Испания и Швеция,

·       1 хеликоптер „Блекхоук“ от Чехия,

·       407 пожарникари и 62 специализирани автомобили от България, Кипър, Чехия, Франция, Румъния, Сърбия и Словакия.

Създадени са и 20 спътникови карти на засегнатите райони. Тази помощ е резултат от бързата реакция на ЕС след първото задействане на Механизма за гражданска защита от Гърция. През юли на терен бяха изпратени 9 самолети, 510 пожарникари и 117 специализирани автомобили за справяне с ескалиращите горски пожари.

Комисарят по управление на кризи Янез Ленарчич заяви: „Ние сме солидарни с Гърция в борбата й с опустошителните горски пожари. Тази най-голяма операция на ЕС за борба с пожарите от въздуха подчертава нашия ангажимент за бързи и ефективни колективни действия по време на криза. Единството и сътрудничеството на ЕС са нашите най-силни предимства за преодоляването на тези предизвикателства.“

Съществен беше приносът на Механизма за гражданска защита и след експлозията на газ станция в Румъния този уикенд. В отговор на искането за помощ от страна на Румъния, 12 пациенти с тежки изгаряния са транспортирани до Австрия, Белгия, Германия, Италия и Норвегия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//