Гърция "налива" 330 млн. евро в ресторанти, кафенета и барове

Снимка: Infomreja.bg, архив

Държавата ще им помогне да закупят суровини, когато отворят

Гръцкият ресторантьорски сектор ще бъде подпомогнат с оборотни средства на обща стойност 330 милиона евро за закупуване на суровини, когато отвори отново, заяви премиерът Кириакос Мицотакис след среща с министри и представители на сектора в четвъртък, цитиран от БГНЕС.

Кафенетата, баровете и ресторантите ще бъдат финансирани чрез Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) на ЕС 2021-2027, очакваща одобрение от Европейската комисия, и ще бъде помогнато на тези фирми да закупят доставки през първите два или три месеца от възобновяването на работа, поясни той.

Хиляди фирми - включително за първи път франчайзи - ще получат безвъзмездно увеличение на капитала до 100 000 евро, съобщава "Keep Talking Greece".

"Секторът вече е получил близо 1 милиард евро финансиране", каза Мицотакис, като поне 65 000 от 77 000 бизнеса в този сектор са се възползвали от заеми за подкрепа. В допълнение, "от 410 000 работници в сектора, близо 260 000, чиито договори са били преустановени, са възстановени от правителството със 720 милиона евро, които допълват заплатите им".

Премиерът призна, че правителството все още не е готово да предложи дата за отваряне, но разбира, че "хората имат голяма нужда да излизат на открито, да си прекарват добре, да ядат и да пият по едно питие."

По време на петмесечното блокиране в страната секторът извършва доставки по домовете, но не е разрешено да се настаняват клиенти.

"Не очакваме да покрием загубите с плана, който обявихме днес", каза Мицотакис, "тъй като всички сектори и бизнес на гръцката икономика са претърпели загуби. Но ние сме тук, за да осигурим оборотни средства за закупуване на консумативи."

Платформата за онлайн кандидатстване ependyseis.gov.gr трябва да бъде отворена в началото на май и да остане отворена до 31 юли. Финансирането трябва да се използва до 31 декември. Оценките ще бъдат обработени бързо и финансирането ще бъде изплатено бързо, казаха министрите.

Министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис заяви пред Mega TV след срещата, че тези бизнеси вероятно няма да бъдат отворени отново преди други критични сектори. Той отбеляза, че няма да отворят отново през следващите две седмици. Според държавната телевизия ERT секторът може да отвори врати на 19 или 26 април и само за открити площи.

Тази финансова подкрепа се отнася до бизнеси, чийто оборот е спаднал с повече от 30% и ще получат възвръщаемост от 7% от техния оборот за 2019 г.

Утре секторът отбелязва 5-месечно спиране в цялата страна.

Според гръцкия статистически орган (ELSTAT) секторът на заведенията е претърпял загуби от 2,28 млрд. евро през 2020 г. или 37,7% в сравнение с 2019 г. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5