Гьоков: НОИ ще направи всичко възможно за изплащането на увеличените пенсии между 7 и 20 юли

Снимка: Infomreja.bg

Той обясни, че за да се случат планираните увеличения на пенсиите, актуализацията на държавния бюджет трябва да бъде одобрена

„Националният осигурителен институт ще направи всичко възможно пенсионерите да получат увеличението на пенсиите си между 7 и 20 юли, когато е обичайният период за тяхното изплащане. Ако това не се случи, всички пенсионери ще бъдат компенсирани по-късно през юли или през август и разликата до по-високия размер ще им бъде изплатена“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в интервю за Евронюз България.

Той обясни, че за да се случат планираните увеличения на пенсиите, актуализацията на държавния бюджет трябва да бъде одобрена от Народното събрание.

Вчера парламентът окончателно прие промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., с които се регламентира, че от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември, ще се повишат с 10%. Към техния увеличен размер ще бъдат добавени и т.нар. Ковид добавки от 60 лв., както и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г. Добавките от 60 лв. ще се включат в размера и на пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли, предвиждат измененията. 

Министър Георги Гьоков коментира и възможностите за увеличение на минималната работна заплата. „Много силно настоявах минималната работна заплата да се повиши още веднъж през 2022 г. Основният аргумент на Министерството на финансите срещу това беше, че повторното увеличение през една и съща година ще доведе до непредвидимост и ще затрудни планирането на разходите на работодателите“, обясни той.

„Министерството на труда и социалната политика е разработило механизъм за осъвременяване на минималната заплата, който е в съответствие с европейската директива за адекватни минимални заплати в страните-членки на ЕС. Там е записано, че минималната заплата трябва да е около 50% от средната заплата. Това ще наложи от началото на 2023 г. много сериозен скок на минималната заплата заради инфлацията и увеличаването на доходите в България. Личната ми прогноза е, че нейната стойност би трябвало да надхвърли 800 лв. след 1 януари 2023 г.“, каза министър Георги Гьоков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK