Гръцки емигранти купуват активно ваканционни жилища в Гърция

Снимка:Владимир Шоков, БТА, архив

Интересът е към остров Крит, Халкидики и островите в Йонийско море

Все повече гърци в чужбина от цял свят са привлечени от идеята за закупуване на недвижим имот в Гърция , написа АНА-МПА, като уточни, че това се случва в средата на подобрена гръцка икономика след 10-годишната криза в страната.

Над 12,3 процента от ваканционните жилища в Гърция тази година са закупени от хора с гръцки произход, сочат данни на компанията за недвижими имоти и правни услуги в Гърция „Елксис“ (Elxis). Според проучването, за да закупят жилище, в родината си се завръщат гръцки емигранти от второ и трето поколение предимно от САЩ, Канада и Германия.

Причината за търсенето според компанията е, че гръцкият пазар предлага качествени имоти на по-конкурентни цени в сравнение със страните, в които заинтересованите купувачи с гръцки произход живеят постоянно.

Данните на „Елксис“ сочат, че 20,5 процента от гръцките емигранти, които купуват ваканционен дом в Гърция са от Германия, други 20,5 процента са от Канада, а 17,8 са от САЩ. Жилища в Гърция купуват и гръцки емигранти с постоянно пребиваване в Нидерландия (11 процента), Франция (6,8) и Швейцария (5,4).

Районите, които представляват интерес за емигрантите, са основно остров Крит, Халкидики и островите в Йонийско море. 

Сред гърците от страни извън Европа и особено от САЩ и Канада, които посещават различни дестинации в Гърция всяко лято, съществува тенденция да купуват имот и да го използват както за лятната си почивка, така и за краткосрочни наеми през останалата част от сезона. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK