Групите „Лад“ и „Нови цветя“ с концерт „50 години по стъпките на рока“ в Кюстендил

Снимки: Читалище "Братство"

Концертът ще се проведе на 7-и октомври от 18.30 часа в читалище „Братство“

На 7 октомври 2022 г. от 18:30 ч. в Голямата зала на читалище „Братство 1869“ ще се проведе концерт „50 ГОДИНИ ПО СТЪПКИТЕ НА РОКА“ с участието на групите "ЛАД" и НОВИ ЦВЕТЯ. Гост-музикант Валентин Тренчев-Севера.

Група „Лад“ е създадена към Младежки дом, Кюстендил в началото на 70‘те години на миналия век от Кузман Кузманов, изключителен музикант, аранжьор и преподавател, роден в гр. Оряхово. Понастоящем е диригент на градския духов оркестър в Оряхово и почетен гражданин на града.

Оригинален състав от 1975 г.: Соня Тодорова – вокал; Аделина Кирилова – вокал; Стойна Кочова – вокал; Кирил Пешев – бас китара и вокал (до 1976г.);

Бойко Малинов – бас китара и вокал (от 1976 до 1977г.); Николай Андонов – соло китара и вокал; Георги Рибарски – китара и вокал; Йордан Стаменков – ударни; Димитър Шейтанов – клавишни инструменти.

Преди този състав в групата са участвали и други млади музиканти.

Репертоарът се състои главно от известни рок композиции на популярните по това време групи Uriah Heep, Deep Purple, Nazareth, Grand Funk и др. както и известни български рок парчета.

През 1975 г. групата печели безапелационно първо място на проведения областен преглед на художественото творчество в раздела „Естрадна музика“, където практически остава без конкуренция. Участва в различни музикални конкурси в Дупница, Радомир и Кюстендил, като печели успехи и популярност.

През 1976-1977 г. осъществява множество представления пред младежи от града и страната в рамките на комсомолските летни бригади, заедно със съществуващите по това време Група за политически песни и Кръжок по художествено слово към Младежки дом, Кюстендил.

През 1977 г. групата се разпада поради постъпването на повечето членове в казармата. През годините всички се занимават активно с музика в страната и чужбина, като Йордан Стаменков е барабанист и в момента на група „Фактор“.

„Нови цветя“ е група от Кюстендил, създадена през 1979 – 1980 г. и считана за първата българска пънк група. В основата на „Нови цветя“ (подвизавали се и под безброй други имена) са Сашо и Павел Бозовайски, Иван Попов-Джони, Краси Бараклийски, Валери Стоичков и Вальо Осоговски. Започват да записват „парчета“ през 1974–1975 г. на ролков магнетофон „Smaragd“ – моно. Павел Бозовайски изработва барабани за групата от пресован картон.

Брат му Сашо приспособява старо лампово радио и грамофон за усилватели. Репетират в лятната кухня на Джони, а шумът е оглушителен. В средата на 70-те се опитват да свирят хардрок, но не им се получава и минават на пънк. Постоянно имат проблеми с Народната милиция – за коси, значки (направени от бирени капачки) и дрехи, които не се вписват в социалистическото ежедневие.

Бъдещите членове на групата чуват за първи път пънк музика по радио Скопие. През бандата минават и оставят следи Румен Стойчев, Ники Николов-Фичето, Иво Христов-Френки, Ицо Спасов-Мустака, Слави Бойков, Кольо Чушката, Емил Христов-Ментата, Ангел Павлов-Геле и много други. Идва 1989 г., съборени са идеологическите бариери и цензурата, започват записи и концерти (Зад опашката на коня, „Универсиада“).

Емил Братанов пуска две техни парчета в Блек топ. През 1993 г. излиза касетата „Нови Цветя“ (Самиздат), по-късно издадена с бонуси от Ивайло Тончев(AON), който издава и „Земен рай“. Участват в международни и БГ компилации. В началото на 1990-те години участват в знаменателния концерт в Бирената фабрика заедно с „Виолетов генерал“ и „Зеленото убива“.

Връх в кариерата на Нови цветя е концерта на U.K.Subs през 2007 г., където са поканени за подгряваща група. Български и чужди банди (APURTU) правят кавъри на техни парчета. През 2017 излиза и последният им албум „НА АБОРДАЖ“ — HOT SHOT VINYL.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK