Граничари от Кюстендил задържаха мароканци с шнур, съдят полицаите

Снимка: Infomreja.bg

Случаят е отпреди година

Материал на "24 часа", Тони Маскръчка: Шестима мароканци успяха да се измъкнат от полицейско задържане и предизвикаха гонка по кюстендилските улици. Случаят, достоен за сценарий на среднощен филмов екшън, приключи с повторно прибиране на шестимата. Но последва освобождаване на мароканците, които, оказа се, били редовно пребиваващи у нас и няма повод да бъдат арестувани.

За инцидента се разбра, след като двама гранични полицаи получиха забрана за повишаване в длъжност за срок от една година, защото изпуснали шестимата мъже. Според началниците им те са нарушили служебната дисциплина, проявили са небрежност, което е довело до бягство на задържаните.

Случаят е отпреди година, но преди дни Административният съд в Кюстендил отмени наказанието на единия полицай, очаква се решение и за втория.

До куриозния инцидент се стига след сигнал на бдителен гражданин, че на 28 май миналата година около 21 ч. във влака от София за Кюстендил в купе са забелязани шестима чужденци, отговарящи на профила “незаконен мигрант”. Дежурният в Гранично полицейско управление - Олтоманци, изпраща дежурния наряд - Ю. Я., шофьор на патрулен автомобил “Нисан”, и колегата му В. М. към най-близката гара, на с. Егълница.

Униформените се качват във влака и предупреждават кондуктора, че извършват проверка на купето със съмнителните чужденци. Оказва се обаче, че шестимата са мароканци с валидни регистрационни карти от Държавната агенция по бежанците, с валиден срок, отговарящи снимки и лицата имат право на свободно движение

Въпреки това дежурният разпоредил да ги задържат и да ги откарат в ГПУ - Олтоманци.

И тук започват перипетиите. Граничните полицаи са двама с по един чифт белезници, а мароканците - шестима.

“По инструкция шестима души се задържат най-малко от трима полицаи, но нареждането беше да ги задържим. С двата чифта белезници вързахме четирима - на единия лявата ръка, до него на другия - дясната и т.н. Последните двама колегата В. М. ги завърза с връзка от суитшърт, който взе от единия от задържаните”, разказва пред съда Ю. Я.

Той уточни, че служебният автомобил по талон се води 4+1 места, но е трябвало да превози общо осем души.

Качили чужденците в товарното отделение с ясното съзнание, че това е нарушение на Закона за движение по пътищата, но все пак е трябвало да изпълнят заповедта. “Това е все едно в джип за превоз на кромид лук да качиш човек и да искаш да не скочи. Не се заключват ключалките на вратите отзад, не работеше плафонът за осветление там”, допълва разказа си шофьорът на служебния “Нисан”.

С шестимата мароканци в багажника граничните полицаи поемат към Спешния център в Кюстендил за преглед на задържаните. Около 22 ч на кръстовище в града се налага автомобилът да спре, за да пропусне друг с предимство. В този момент полицаите чуват тропот в багажното и на страничното огледало виждат как чужденците бягат по улицата.

“Моментално слязох от автомобила, тръгнах да ги гоня, докладвах на дежурния, докладвах на началника. Докато колегата обърне колата, те бягаха наляво-надясно. Сам човек не може да ги догони”, разказва В. М.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK