Гешев в Брюксел: България се нуждае от засилване на европейското присъствие

Снимка: Infomreja.bg

"Това би имало ефект и на преграда пред опитите за прокарване на чужди интереси"

Предизвикателствата пред върховенството на правото в България обсъди главният прокурор Иван Гешев в рамките на втория ден от работното му посещение в Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, съобщава dariknews.bg.

Гешев и Сергей Лагодински, заместник-председател на Комисията по правни въпроси и член на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на ЕП са обсъдили начините, по които българската държавата и в частност прокуратурата пресичат опитите за прокарване на чужди интереси в страните от Европейския съюз, включително и в България.

Сергей Лагодински открои важността за това всеки магистрат свободно да упражнява своите правомощия по закон и за недопускане на неправомерен натиск при преследване на извършителите на престъпления, което е гаранция за утвърждаването на върховенството на закона.

От своя страна Гешев увери, че ще продължи да отстоява независимостта на българските магистрати, като им се гарантира работа в необходимите условия, при недопускане на намеса във вътрешното убеждение на отделните прокурори и следователи, което е сред водещите приоритети в мандата му на главен прокурор.

Рисковете пред отстояване на независимостта на магистратите бе водещ акцент в разговора на главния прокурор Иван Гешев с Йерун Ленарс, координатор на групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Главният прокурор посочи, че поради отстъпление от върховенството на правото България се нуждае от засилване на европейското присъствие у нас. Това би имало ефект и на преграда пред опитите за прокарване на чужди интереси, включително и руски, които целят промяна на евроатлантическата ориентация на страната.

Иван Гешев отбеляза, че страната от дълго време се намира в политическа и конституционна кризи, които са довели до компрометиране на институциите и тяхната стабилност. Извън функциониращите си мандати или с непълни състави са редица органи, някои от които са част от съдебната власт.

Като най-съществен риск пред върховенството на правото в България главният прокурор изтъкна опитите за овладяване на съдебната власт чрез политически призиви за прокарването на „реформа“, при която отсъства мнението на магистратите и която не е съобразена с конституционната уредба.

„В обществото се налага погрешна представа за съдебна реформа, която в крайна сметка води до допълнителна дестабилизация на съдебната система“, каза Иван Гешев.

Представителят на Европейския парламент прояви интерес към последиците у нас от закриването на специализираното правосъдие. В отговор главният прокурор сподели, че за съжаление са се потвърдили предупрежденията, които съдебната власт е излагала още при обсъжданията на законопроектите по закриване на специализираните съд и прокуратура. 

„Въвеждането на специализирано правосъдие в България по подобие на други европейски държави бе ефективен метод за изграждането на орган с национална компетентност, с който се преодоляваха местни зависимости и произтичащите от това пречки пред ефективното преследване на организираната престъпност и корупцията“, разясни Иван Гешев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK