Гешев: Тези, които трябва да поемат отговорност, предлагат само избори

Снимка: Infomreja.bg

Гешев беше категоричен, че няма да допусне да се заплашват магистрати

„Българската прокуратура, магистратите, които работят, ще стават все повече обект на атака. Днес в Белград са кацнали обвиняемите по делото NEXO. Аз нямам съмнения с кого ще се виждат в Белград“, заяви днес главният прокурор Иван Гешев.

„Задавам си въпроса – ако отстраняването на един полицай струва 400 000 лева или евро, колко струва отстраняването на министъра на вътрешните работи, отстраняването на главен прокурор, на отделен магистрат?“, добави Иван Гешев. Повод за изявлението бе досъдебното производство, образувано от Софийска градска прокуратура (СГП), за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители.

Главният прокурор допусна, че в Белград може да отидат и други издирвани обвиняеми с цел дискредитиране на магистрати. „Очаквам да кацнат там, да си разпределят задачите – кой ще се занимава с финансирането, кой с компрометирането на магистрати, на работещи колеги.  Това е шега, но тъжна шега“, коментира главният прокурор.

Той подчерта, че  няма да допусне да се заплашват магистрати и полицаи, да им се оказва натиск и да бъдат обект на компроматна война. 

„Това, което виждам, е говорене за реформи, срещу които стои фактически разруха. Опит да се разрушат българските институции, да се съсипе прокуратурата“, каза главният прокурор. Той подчерта, че в момент, в който страната е в безпрецедентна криза - икономическа, социална и конституционна,  българските граждани имат нужда от институции, които да поемат отговорност.

„И институциите, и българските граждани трябва да си отговорят искаме ли да живеем в такава държава, искаме ли това да продължава“, каза главният прокурор.  - Задавам си въпроса кой има интерес от това, което се случва. Интерес имат тези, които наричате олигархия, мафия, престъпността. Защо в противен случай се закриха специализираните органи – най-сериозното средство за борба с организираната престъпност?“. 

Главният прокурор Иван Гешев присъства на символичната първа копка на паметника на юристите-спасители на българските евреи, който ще бъде издигнат по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България на пл. „Възраждане“ близо до Еврейския културен дом в София. Инициативата за изграждането на монумента е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България.

„Нашите предци са проявили отговорност. Днес ние можем ли да проявим отговорност към народа и държавата ни“, добави главният  прокурор.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK