Галерията в Кюстендил открива гостуваща изложба с творби на Борис Денев

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

Откриването е предвидено на 30 ноември 2022 г. в 17:30 ч.

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ открива гостуваща изложба с творби на патрона на Великотърновската галерия – Борис Денев. Представени са негови рисунки и живопис. Откриването е предвидено на 30 ноември 2022 г. в 17:30 ч. Настоящата изложба е продължение на вече утвърдената традиция за обмен на изложби между галериите в страната. През тази година във Велико Търново бе показана изложба на Кюстендилската изобразителна школа с творби от нашия фонд.

Всепризнатият майстор на пейзажа Борис Денев е роден на 7 февруари 1883 г. във Велико Търново и е наследник на известния Чоканов род. Особено любима негова тема е родният Търновград с романтиката и очарованието на старинната архитектура. Наред с това той е с респектиращи успехи в областта на баталната живопис. Взема участие в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война като военен художник. В затишията между сраженията Борис Денев увековечава в стотици ескизи, скици и рисунки бойната слава на България и подвизите и саможертвата на нейните синове, от които рисунки и ескизи по-късно се раждат вълнуващи художествени произведения.

След като изоставя военната живопис, търновският художник е назначен като учител в Първа мъжка гимназия в София, за да редактира издаваната от Министерството на народното просвещение детска литература. Тази длъжност заема до 1931 г., след което се отдава на свободна практика. През същата година става носител на „Кирило-Методиевата награда“ на БАН.

Борис Денев познава заслужената слава, но и несправедливата обида. На 1 ноември 1944 г. е арестуван и прекарва пет месеца в Софийския затвор и пет месеца в Дупнишкия лагер, без да бъде съден. Освободен е на 25 август 1945 г. при необяснимата забрана да се занимава с живопис на открито като „народен враг“. Изключен е и от Съюза на българските художници.

Доживява пълната си реабилитация. Удостоен е през 1967 г. със звание „Заслужил художник“.

Умира на 31 декември 1969 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK