Г. Андонов: Членове на СИК от ГЕРБ се отказаха от вота, заплашени с уволнение

снимки: infomreja.bg

Членове на секционни избирателни комисии от ГЕРБ в Гоцеделчевско са били принудени със заплахи за уволнение от работодателите им да се откажат от поетия ангажимент в изборния ден. Това съобщиха на пресконференция от предизборния щаб на ГЕРБ адвокат Костадинка Богданова, общинският съветник Ангел Тунчев, депутатът Георги Андонов и партийният секретар Георги Попов.

В последния момент се наложило съставът на комисиите да бъде попълван с нови хора. Като пример за оказан натиск и заплахи за уволнения от ГЕРБ посочиха държавните предприятия в Гоце Делчев, Бюрото по труда, ВиК, горското стопанство.

„Очаквам в следващите дни да бъде упражнен реваншизъм спрямо хората, които са работили за ГЕРБ в секционните комисии като наблюдатели и застъпници. Вече имаме сигнали, че тези хора се привикват и се заплашват с уволнения. Сигналите, които получихме в последните няколко часа са, че са поискани от общинската администрация списъците с участниците в изборите в неделя, които да бъдат раздадени на работодателите за уволнение на въпросните хора“, заяви Ангел Тунчев.

От партията на Бойко Борисов в Гоце Делчев се заканиха ако започне подобен процес, да сезират прокуратурата и въпросът да бъде отнесен до централата на ГЕРБ и до главния прокурор Сотир Цацаров.

„И на тези избори се оказа, че в селата в Гоцеделчевско повечето ни избиратели са слепи и не могат да упражнят вота си без придружители. Тази масовост е най-силно изразена в селата в целия регион, където ДПС има голям брой гласове в своя подкрепа.

По указание мнозинството  представители на СИК в тези села разрешиха гласуването с придружител. Това бе улеснено още повече в новия Изборен кодекс, в който бе премахнато изискването инвалиди и незрящи да представят пред комисията ТЕЛК решение, за да им бъде разрешено да влязат в тъмната стаичка с придружител. И преди се злоупотребяваше с този казус, но на тези избори всеки втори избирател от въпросните села гласуваше с придружител“, коментира на пресконференцията депутатът Георги Андонов.

Той открито заяви, че за пореден път ДПС определя вота в община Гоце Делчев. Андонов анализира изборните резултати и представяването на партиите в общината, като не спести и нарушенията, на които са се натъкнали от щаба на ГЕРБ.  

В град Гоце Делчев ГЕРБ печели убедително с 2388 гласа или с 36%. На второ място е Коалиция за България с 1739 (26 %), на трето място е „България без цензура“ на Николай Бареков с 619 гласа (9 %).

В селата на първо място е ДПС с 3178 гласа, или 65%. На второ място е ГЕРБ с 565 гласа (12 %), като третата политическа сила е Коалиция за България с 409 гласа – 8 %.

Окончателните резултати показват, че ДПС е абсолютен фаворит в община Гоце Делчев с 3439 гласа, или 30 %. След това се нарежда партията на Бойко Борисов, за която са гласували 26 %.

Коалиция за България остава трета с 19 % подкрепа, а на четвърто място се нарежда партията на Бареков със 7 %.

„Започваме активна разяснителна кампания сред жителите на Гоце Делчев. Трябва да обясним на хората, че на избори трябва отговорно и активно да се гласува независимо от предпочитанията на всеки, за да не се допуска с различни, спуснати им отгоре, трикове ДПС да подменя и определя вота на избирателите в общината. Ако до урните бяха отишли около 8 500 жители на Гоце Делчев, които не гласуваха на тези избори, картината щеше да е коренно различна“, заяви Андонов.

Депутатът подчерта, че ГЕРБ няма да влиза в коалиция с ДПС, въпреки подмятанията в тази посока от лидерите на движението след евровота.

Андонов благодари на всички, които в неделя са упражнили правото си на глас – за ГЕРБ или друга политическа сила.

На пресконференцията бе съобщено, че в 18-а и 19-а секция в Гоце Делчев, където гласува предимно ромското население, в изборния ден са били струпани голям брой наблюдатели и застъпници от БСП.

„Натъкнах се на закононарушение относно легитимността на тези хора. След като направих проверка, се оказа, че много от имената на застъпниците и наблюдателите от БСП не фигурираха в списъците на РИК и ЦИК. Уведомихме своевременно за нелегитимните застъпници и наблюдатели и макар и в края на работния ден, ЦИК излезе с решение нерегистрираните лица да бъдат отстранени от секциите“, заяви адвокат Костадинка Богданова, която е общински съветник от ГЕРБ.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

До Оня17:50 - 29.05.2014
Абе, лява торба под скротума, чини ми се, че си много информиран по усвояване на европарите???? А сега усвоявайте с умното ви БСП и ДПС общинско ръководство!!! Аз не зная до колко познаваш червената мъгла, КОЙ управлява ГРАДЪ???? След този ми въпрос най - вероятно ще се сетиш - вечните много умни комуняги,имате там в парламента един особено умен олигофрен с фейс на анадолски циганин!!! Защо той не ви помогне да правите паркове, улици, детски градини, програми за безработни като тебе, а ви спуква дирника от всякъде???? Я си гушни другата торба до скротума и си мисли с умиление за олигофрените от БСП,а до есен ще ти спукат и гъза от кражби и измами
Оня16:12 - 29.05.2014
Улиците парка и много други са заслуги само на общинското ръководство тъпако!Свери си спрелия герберски часовник,това са спечелени проекти от общината,осъществени изцяло с евро пари.Герберастите нямате никаква заслуга,напротив само пречихте и хората го знаят това много добре.Лъжете само себе си
до 12315:43 - 29.05.2014
Прав си човеко Моската още 100 години да е кмет файда няма.Нищо не може освен гайрес да води и да имитира добре че дойде Герб на власт та да пооправят града.Улиците парка и стадиона са тяхна заслуга.Какво направи Моската при другите правителства? Едно голямо НИЩО като него.Иначе за помашките се скъса да им пуска аванта за всичко.Владо махай се не те щем ОСТАВКА.Сега ГЪЖВЙО САРАНДЕВ да впрегне агентурата си да му кажат от кой ИП адрес съм.Не ми пука от такива измислени герои и смешници като Гъжвйо и агото Владо Помашки.
опа17:38 - 28.05.2014
Насраните гъзове взеха да плашат гаргите,май имало защо.Само ДПС!

FACEBOOK

//