Фестивал "Дни на класиката" и майсторски клас на Александрина Пендачанска

Снимка: Община Благоевград

За първи път в Благоевград!

В Благоевград започна фестивалът „Дни на класиката“. От вчера оперната прима Александрина Пендачанска води майсторски клас по вокално пеене в камерната зала на операта в града. Участие в него взимат 7 ученика и 1 слушащ, на възраст между 18 и 25 години. В областния център за първи път се провежда подобно събитие, а за него пристигнаха участници от София, Варна, Мюнхен и Дупница. 

„Истински съм щастлива да бъда в Благоевград и да съм заобиколена от толкова талантливи млади хора, които са прекрасни, завладяващи. Нямах търпение да ги чуя, да се запознаем, да се срещнем. Някои от тях са мои ученици, други не, но беше толкова енергизиращо и вдъхновяващо, че въобще не разбрах как минаха 7 часа в първия ден работа с тях. Нямам търпение на 9 юни да  представим една хубава програма. Съсредоточили сме се в една по-популярна музика, която хората обичат.“, заяви по време на срещата Александрина Пендачанска. Гала вечерта с участието на българската певица и нейните ученици ще бъде на 9 юни от 19.00 часа в зала „Яворов“. Това, което предстои и ще зарадва жители и гости на Благоевград са познати произведения на Жорж Бизе, Моцарт, Верди, Пьотр Чайковски, Джакомо Пучини. 

Втората концертна вечер от фестивала „Дни на класиката“ ще бъде с участието на световноизвестния цигулар Светлин Русеви и оркестъра на Камерна опера – Благоевград. Те ще изпълнят популярния Менделсонов концерт и пиеси на Бизе.  

По предложение на българската оперна певица генералната репетиция ще бъде отворена за ученици и студенти по музика, които ще могат да се докоснат до творчеството на световноизвестните изпълнители и организацията на такива големи концерти.

Програмата на първия по рода си фестивал за областния център бе представена днес от Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“, Лина Ангелов, директор на Камерна опера – Благоевград, маестро Красимир Топалов, диригент на Камерна опера и оперната прима Александрина Пендачанска. 

Фестивалът на класическата музика е първото мащабно събитие, с което Камерна опера - Благоевград отбелязва 50 годишнината от създаването си.

Билети за двете гала вечери може да бъдат закупени на касата на Камерна опера – Благоевград, а в дните на концертите /9 и 10 юни/ на касата на зала „Яворов“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK