Европейската комисия представя варианти за облекчаване на високите цени на енергията

Снимка: Infomreja.bg

Комисията днес внася законодателно предложение

С бързи последващи действия след съобщението относно REPowerEU и Декларацията от Версай днес Европейската комисия представи идеи за колективни европейски действия за справяне с първопричините за проблема на пазара на газ и за гарантиране на сигурността на доставките на разумни цени за следващата зима и след нея. Лидерите ще продължат обсъждането на тези варианти на заседанието на Европейския съвет тази седмица.

Комисията днес внася законодателно предложение, с което се въвежда задължение за равнище на съхранение на газ от минимум 80% за следващата зима, за да се гарантира сигурността на енергийните доставки, което да нарасне до 90% за следващите години. За да отговори на опасенията във връзка с продължаващите високи цени на енергията, Комисията прие и съобщение, в което се определят възможностите за пазарна намеса на европейско и национално равнище, и се прави оценка на предимствата и недостатъците на всеки вариант.

Партньорствата на ЕС с трети държави за колективно закупуване на газ и водород могат да подобрят устойчивостта и да намалят цените. Комисията е готова да създаде работна група за общи покупки на газ на равнището на ЕС. Чрез обединяване на търсенето работната група ще улесни и засили международните контакти на ЕС с доставчиците, за да се подпомогне осигуряването на внос на добри цени преди следващата зима. Съвместен преговорен екип, ръководен от Комисията, ще проведе разговори с доставчиците на газ и също така ще подготви почвата за бъдещи енергийни партньорства с ключови доставчици, които да обхващат не само ВПГ и газа. Този екип ще бъде вдъхновен от опита от пандемията от COVID-19, когато действията на равнището на ЕС бяха от решаващо значение, за да се гарантират достатъчни доставки на ваксини за всички.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//