Евродепутатите одобриха плановете за предоставяне на повече боеприпаси за Украйна

Снимка: Infomreja.bg

Законодателството беше прието с 505 гласа "за"

В четвъртък Парламентът прие планове за увеличаване на производството на боеприпаси и ракети в ЕС за справяне с настоящия недостиг.

Според текста, договорен със Съвета миналата седмица, Законът за подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) има за цел да ускори доставката на боеприпаси и ракети за Украйна и да помогне на държавите членки да възстановят арсеналите си. Чрез въвеждането на целенасочени мерки, включително финансиране в размер на 500 милиона евро, ASAP има за цел да увеличи производствения капацитет на ЕС за справяне с настоящия недостиг на отбранителни продукти, по-специално артилерийски боеприпаси, ракети и техните компоненти, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

По време на преговорите със Съвета, членовете на ЕП гарантират, че по-разнообразен набор от проекти получават финансиране и че малките и средните предприятия (МСП) ще отговарят на условията за по-висок процент на финансиране. Те гарантират, че новото финансиране не следва да бъде за сметка на съществуващото финансиране за сближаване. Евродепутатите настояват да се гарантира, че страните от ЕС ще предоставят на Украйна боеприпасите, финансирани по това законодателство, без тя да подлежи на ограничения за износ.

Ръководителят на преговарящия екип на ЕП Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния) заяви: „Днешният вот бележи още една крачка напред за сигурността и отбраната на Европа и за нашата непоколебима подкрепа за Украйна в лицето на продължаващата руска агресия. Изпълнихме най-неотложния аспект на закона: осигуряване на повече боеприпаси за Украйна. Това е доказателство за солидарността на Европа и за нашата колективна сигурност“.

Законодателството беше прието с 505 гласа "за". Сега той също трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС, за да се превърне в закон.

Акта в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) идва в отговор на искането на Украйна към ЕС за доставка на артилерийски снаряди с калибър 155 mm и на споразумението на Съвета от 20 март 2023 г. по подхода с три направления в областта на боеприпасите. Държавите членки бяха приканени спешно да прехвърлят боеприпаси от собствените си запаси в Украйна (1-во направление). Страните от ЕС се споразумяха да закупят съвместно един милион снаряда (2-ро направление). 3-то направление има за цел да увеличи производствения капацитет в европейската отбранителна промишленост. Това следва да се постигне чрез ASAP, който отговаря пряко на призива на Съвета за спешно доставяне на боеприпаси и при поискване на ракети на Украйна и за подпомагане на държавите членки да възстановят доставките си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//