ЕП зове Турция да се откаже от позицията си за решаване на Кипърския въпрос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това се заявява в доклад за Турция

Европейският парламент призовава Турция да се откаже от неприемливата си позиция за решаване на Кипърския въпрос чрез създаването на две държави на острова. Това се заявява в доклада за Турция, дебатът по който е днес в пленарната зала на Европарламента, а гласуването му е насрочено за сряда, съобщава БНР.

Инцидентите в буферната зона в Кипър през август, когато групи кипърски турци нападнаха членове на мироопазващите сили на ООН, са включени в доклада след изменение, внесено съвместно от шестимата кипърски евродепутати, съобщиха те в понеделник.

Европарламентът критикува Анкара за тези действия и посочва, че те не са в полза на възобновяването на преговорите по Кипърския въпрос.

Докладът съдържа важни препратки към кипърските турци, обяви проф. Ниязи Къзълюрек, първият кипърски турчин, представител на Република Кипър в Европарламента.

В документа ясно е заявено, че мястото на кипърските турци е в Европейския съюз, подчерта той. Турция е призована да уважава кипърските турци като законна кипърска общност и да спре намесите си във вътрешните й работи, а Еврокомисията и Република Кипър трябва да поемат своите отговорности към тях, каза евродепутатът.

Той определи като „неприемлив политически ход“ наложената забрана от Турция за влизане в нея на 12 кипърски турци, известни поддръжници на федералното обединение на Кипър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//