EИБ отпуска заем за 1530 зарядни станции за електромобили в България

Снимка: pixabay

Очаква се компанията да вложи близо 146 млн. евро

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри заем в размер на 40 млн. евро на регистрираната в Австрия Eldrive Holding GmbH, която ще инсталира 8 472 зарядни станции за електрически автомобили в България, Литва и Румъния през следващите три години, съобщиха от банката.

Очаква се компанията да вложи близо 146 млн. евро за инсталирането на 4 376 нови зарядни станции за електромобили в Румъния, 2 575 в Литва и 1 530 в България. По този начин ще се ускори изграждането на необходимата инфраструктура за внедряване на чист транспорт в трите страни и ще подпомогне прехода към неутралност по отношение на климата, съобщава БНТ.

Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, която цели да привлече повече от 372 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода 2021-2027 г. в сфери като зеления преход, конкурентоспособността, иновациите и устойчивата инфраструктура.

Проектът ще търси решение на слабото навлизане на електрическите автомобили и на зарядните станции в трите държави и ще им помогне да постигнат заложените в Зеления пакт на ЕС цели за един милион обществени зарядни станции за електромобили и станции за алтернативни горива във всички 27 държави членки до 2027 г. Мрежите за зареждане на електрически автомобили ще бъдат от решаващо значение за прехода към електрически превозни средства и ще спомогнат за намаляване на емисиите от парникови газове и замърсяването на въздуха в градската среда в България, Литва и Румъния.

Елдрайв Холдинг, под конкрола на български инвеститори, вече експлоатира над 1 200 зарядни станции за електромобили в трите страни.

Зареждането на електрически автомобили е сред секторите, които имат право на допълнителна подкрепа по специалната инициатива на ЕИБ в помощ на REPowerEU - планът на ЕС за преодоляване зависимостта на Европа от изкопаеми горива. Банката на ЕС задели 45 млрд. евро допълнително финансиране, които прибавя към обичайните обеми за кредитиране на проекти, свързани с REPowerEU.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK