Дърводобивни и преработвателни фирми от Югозапада излизат на протест

Снимка: Infomreja.bg

Те ще блокират утре пътната артерия към Кулата и към Банско

Дърводобивни и дървопреработвателни фирми от Югозападна България излизат утре на протест, предаде БНР. Във времето на най-натоварения трафик по главен път Е-79 от 11.00 до 13.00 часа те информират с писмо кмета на община Симитли, че ще блокират пътната артерия към Кулата и към Банско. 

Причините браншът да стигне до тези радикални действия основно са две - драстично увеличение на цената на дървесината за преработка и изкуствено създадения дефицит на суровината.

Десетки фирми от дърводобивния и дървопреработвателен бранш ще се включат в протеста утре и така ще станат част от поредната протестна вълна в България. Въпреки неколкократните срещи с ръководството на Югозападното държавно предприятие основните им проблеми не са решени, твърдят те. 

За по-малко от година цената на дървесината за преработка е скочила между 3 и 4 пъти, което ще доведе до тотална загуба на пазари, прогнозира Кръстьо Веселинков от УС на Сдружението на дървопреработвателите "Югозапад". Според него основният проблем е в начина на провеждане на електронните търгове.  

"Дървесина се внася от Австрия. В Гърция е по-евтина от нашата. При последните търгове се стигна до безумни цени, които ще ни изхвърлят от пазара… Опасението на държавните предприятия е, че когато всички участници се съберат на едно място, има договорки. Държавните предприятия ни обвиняват, че завишаваме цените“.

Какъв е отговорът на Югозападното държавно предприятие и има ли спекуланти сред участниците в електронните търгове за продажба на дървесина?

Директорът на дружеството Дамян Дамянов: "Началните ни цени в сравнение с тези от 2021 година са с 10% завишени. На този фон получаваме 300-400% завишение на цените при провеждането на тръжни процедури".

Спекулативно се създава дефицит на дървесина, твърдят още преработвателите. Но Дамянов е категоричен, че няма дефицит на дървесина за преработвателния сектор.

Протестът утре е само предупреждение за национален такъв, ако Министерството на земеделието и ресорната комисия в парламента не гарантират бърза промяна в правилата на  пазара на дървесина, категорични са преработвателите. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

ДО ГОРСКИ04:59 - 14.04.2022
Много са ви високи мизите! Вашата алчност е бездънна!
Горски13:01 - 13.04.2022
Много алчни станахте фирмите, но щом в Гърция е по евтино внасяте дървесина от там.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK