Две глицинии и 10 бонбонени дървета засадиха лесничеи и граждани за Деня на Земята

Снимка: ЮЗДП

Инициативата е на лесничеи и граждани от кв. "Козница"

Две глицинии и 10 бонбонени дървета засадиха лесничеите Ивайло Иванов и Борис Борисов, под ръководството на гл. инженер Лазаринка Врабевска, в кв. Козница в Тетевен. Медоносните фиданки са разположени край едноименната река в участъка след втория мост, на три метра от асфалтовия път, по посока към еко-пътека „Под пръските на водопада“. Това е предпочитано място от тетевенци и гости на района, от пешеходни и авто туристи, от мотоциклетисти и екскурзианти от всички възрасти. Целта е да се минимализират отпадъците и да се озелени мястото, което е изходен пункт за красиви еднодневни излети като водопад “Скока“ и отгледната площадка над него, паметника на Сава Младенов, съратник на Васил Левски, емблематичния за тетевенци слънчев камък връх „Петрахиля“ и др.

Инициативата е на лесничеи и граждани от кв. Козница и е посветена на Световния ден на Земята за спасяването на природата. След засаждането на еднометровите бонбонени дървета те започнаха обезопасяването им от пашуващите животни.

„Имаме опит в залесяването на медоносни растителни видове“ - каза инж. Дочо Дочев, директор на тетевенското горско стопанство. През 2022 г. залесихме  5 дка със стандартни фиданки от  обикновен явор и сребролистна липа  над спортния комплекс в Тетевен. Това е и нашият принос за опазване живота на пчелите, добави още инж. Дочев.

През месец април Държавното горско стопанство в Тетевен  в периода от 03.04-09.04 2023г., традиционната седмица на гората, е залесило 5 дка с фиданки от цер в района на гр. Ябланица, съобщават от ЮЗДП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK