ДПС публикува предложенията си за промени в Конституцията

Снимка: БНР

Предлага се членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от 2/3.

ДПС публикува предложенията си за промени в Конституцията. Те предвиждат разделяне на Висшия съдебен съвет на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души, а членовете от квотата на парламента в двата съвета да се избират с мнозинство от 2/3, пише БНР. 

Предлага се членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от 2/3.

Движението предлага още сегашните членове по право във ВСС - главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета.

Занапред главният прокурор да не може да се произнася върху конкретни прокурорски актове, предлагат от ДПС. Според проекта се слага край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции. 

От ДПС посочват, че промените са изготвени още в началото на 2022 и отразяват изцяло препоръките на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроанлантическите партньори на страната ни.

 

КОМЕНТАРИ

Лютви Х.07:14 - 16.06.2023
Беди О. И Куцузо и Карафеиз са на процент в Билдинг Компани, която редовно печели обществени поръчки в Якоруда... Отклоняват се средства яко...и за 20 години закопаха село Якоруда...но есен ще ги уволня ..а Станимир му е брат. На Боби Богданов...и..също е за Бобов Дол...като стана кмет наесен..освободете Якоруда от тази порочна шайка общински крадци....ограбиха общината, всичко е шуробаджанащина, направиха Якоруда най бедната и безработна община за 20 г порочно управление...мафия..нямат авторитет сред хората и ДПс ще загуби местните избори ако не се отървем от ТЯХ
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//