Докторанти от четири университета представиха научните си разработки на форум в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Снимка: ЮЗУ

Докторантското училище и докторантската научна сесия бяха организирани от Философския факултет

За пета поредна година в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведоха докторантско училище и докторантска научна сесия, организирани от Философския факултет.

Двудневният форум, който се проведе хибридно-присъствено и онлайн, бе открит от проф. д-р Иванка Станкова – заместник-ректор по научноизследователската дейност и докторантското развитие. Тя поздрави участниците от името на ректора проф. д-р Борислав Юруков.

„Уверени сме, че с ентусиазъм и вдъхновение ще изграждате една съвременна духовна общност, в която силата на философското познание сплотява и обогатява хората. Вярваме в максимата, че знанията и уменията са най-прекият път за общуване между хората и сме убедени, че с Вашия труд и талант Вие, млади колеги, ще утвърждавате тази истина“, каза проф. Станкова. Тя благодари на преподавателите за високия им професионализъм и пожела на участниците удовлетворение от постигнатото и нови научни успехи.

Приветствие към участниците отправи и деканът на Философския факултет проф. д-р Борис Манов. Той отбеляза, че задачата на научния форум е докторантите да се срещнат с идеите на водещи учени и преподаватели, да бъдат представени методически ръководства за това как се пише дисертация, какви задачи трябва да бъдат поставени, какви са целите и какви резултати трябва да бъдат постигнати.

Проф. Манов подчерта, че Философският факултет е един от водещите факултети в Югозападния университет по отношение на докторантското обучение и отбеляза, че във факултета се обучават над 90 докторанти от различни страни по света.

В научното събитие участваха 38 докторанти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, СУ „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия и Университета за национално и световно стопанство.

В първия модул на докторантското училище бяха изнесени пленарни доклади на водещи учени от страната. Проф. д.ф.н. Нонка Богомилова от Института по философия и социология при БАН представи доклад на тема „Творческият продукт: личностни и социални проекции“. Докладът на проф. д-р Борис Манов бе на тема „Методологични подходи в хуманитарното и социално-научното познание“.

Темата, която представи проф. д.н. Владимир Чуков от Русенския университет „Ангел Кънчев“, бе „Израел между евангелизма и джаафаризма – академичният текст и теза, писането на монография“. За „Онтологичният ангажимент на доктора: експертност, консултиране, проектност“ говори проф. д-р Веселин Дафов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Вторият модул беше посветен на методологията на научния текст. Лекторите – преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ говориха за спецификите, същностните етапи и процеси в изграждането на една дисертация.

Представянето на докторантите беше организирано в четири научни сесии. В първата сесия се изявиха докторанти от областта на изкуството и културата, разглеждайки проблеми около феномена „емпатия“, организацията във финландската образователна система, както и въпроси, свързани с българското керамично изкуство и съвременната художествената резба.

Във втората сесия бяха засегнати сериозни обществени проблеми, свързани със сигурността и безопасността, с трафика на хора, проблемите на властта и отношението към малцинствените групи и различните етноси. Третата сесия беше посветена на политическия живот и медиите, а последната бе за психология и образование.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK