До година и половина са готови площадките за медицинските хеликоптери

Снимка: Министерство на транспорта

Шестте постоянни бази за HEMS ще се градят поетапно

До края на годината ще подготвим за експлоатация третата временна оперативна база за спешната помощ по въздух. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който заедно с кмета на община Сливен Стефан Радев посети днес летище “Бършен”. Там ще се намира третата временна, а на по-късен етап и една от шестте постоянни бази за HEMS.

До година и половина ще приключи изграждането на шестте постоянни оперативни бази, прогнозира министърът. „Около 200 души ще работят в системата за спешна медицинска помощ по въздух в цялата страна“, коментира още министърът.

„За нас е важно веднага след пристигането на всеки хеликоптер, той да бъде пуснат в експлоатация в най-кратки срокове, за да могат хората при необходимост да получат спешна медицинска помощ. Затова община Сливен ни предоставя да ползваме съществуваща инфраструктура на летище “Бършен”, където ще извършим ремонт, за да създадем условия за обслужване и опериране на хеликоптера.

Министър Гвоздейков обясни, че с позиционирането на третия вертолет в Сливен, той ще покрива голям периметър в Източна и Централна България, а също и част от автомагистрала “Тракия”.

По думите му причината да бъде избран Сливен е географското му положение, тъй като философията на HEMS е да бъде позициониран хеликоптер в център, който да е на еднакво разстояние от градовете за оказване на медицинска спешна помощ по въздух.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK