До 100% финансова помощ за саниране на жилища

снимка: infomreja.bg, архив

Постановление на Министерски съвет от 7 май 2013 г. дава възможност собственици на апартаменти в многофамилни жилищни сгради, които са социално слаби, да кандидатстват за 100% безвъзмездна финансова помощ по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ /ОПРР/.

Важно е да се знае, че този нов механизъм ще бъде използван като крайно решение в случай, че не съществува друга възможност за осигуряване на средствата и с цел да не бъде възпрепятствана цялата сграда от участие в проекта заради един-двама собственици, които са в затруднено положение. В този смисъл, заявление за получаване на помощ може да бъде подадено само след като са изчерпани всички други възможности за осигуряване на средствата, включително на собственика е отказано предоставянето на нисколихвен кредит от Фонда за жилищно обновяване, разясниха експертите от Областен информационен център-Благоевград.

Финансовата помощ се предоставя на физически лица - собственици на самостоятелни обекти с жилищно предназначение в многофамилни жилищни сгради, които са одобрени за участие в проекта, собствениците са подали Заявление за интерес и подкрепа и сградата е получила положителна оценка от проектния мениджър. Сградата трябва да има изготвен индикативен бюджет за обновяването, тъй като социално слабият собственик подава заявление за получаване на помощ в размер, равен на размера на сумата, която трябва да осигури той съгласно индикативния бюджет за сградата.

Право да подадат заявление за 100%-та  безвъзмездна финансова помощ имат собственици, чийто месечен доход на член от семейството не надвишава 310 лева и собственикът не притежава друго жилище. Когато в семейството има лице с трайно увреждане или кандидатът е самотен родител, минималният доход на член от семейството не трябва да надвишава 400 лева месечно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//