Днес е Преображение Господне

Снимка: nova.bg

Според поверието на този ден "лятото се пречупва"

Православната църква отбелязва днес празника Преображение Господне, който се чества още от първите векове на християнството.На този ден според Светото писание Иисус Христос се преобразява. Той се явява в небесната слава пред трима от апостолите - Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея.

Вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба в менюто. В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) - "Освещаване на гроздето". Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прекади от свещеника в църквата. До този ден не се разрешава да се яде грозде.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Поверието, че на този ден "лятото се пречупва" и времето тръгва на застудяване, идва от времената, когато празникът се е отбелязвал на 19 август. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Днес имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос - Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK