Денков: Тази сутрин първата въздушна линейка трябва да излети към България

Снимка: МС

Това съобщи премиерът в началото на днешното правителствено заседание

„Тази сутрин първата въздушна линейка трябва да излети от производителя в Италия към България Това е нов етап в спешната помощ и здравната грижа за българите. Това са спасени животи!“. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание, съобщават от Правителствената информационна служба.

Той допълни, че медицинският хеликоптер ще помага на хора, пострадали при инциденти, ще транспортира пациенти от едно лечебно заведение в друго, ще съдейства в донорски ситуации, ще доставя спешно оборудване, кръв, органи, лекарства.

„До края на 2026 г. България ще има общо 6 хеликоптера. За евроскептиците нека напомня – закупени с пари от европейските оперативни програми и Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още министър-председателят.  

Въздушните линейки са ключови за осигуряване на спешна медицинска помощ във всяко кътче на страната. Определени са техните бази така, че всяка част на България да бъде покрита от поне два хеликоптера. Премиерът заяви, че разходите за въздушната помощ ще се поемат от държавата за всички пациенти. Акад. Денков отбеляза и голямата роля на истинските герои – пилотите, които ще ги управляват и лекарите, които ще спасяват пострадалите.

Премиерът Денков припомни, че се е наложило правителството да спасяваме въздушното спасяване. „Спряхме ликвидацията на дружеството, което беше създадено за тази цел от кабинета на Кирил Петков, но беше закрито от служебното правителство“, заяви Денков.

Министър-председателят благодари и за усилията на министрите на транспорта и здравеопазването и на техните екипи за този успех.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK