Демократична България се регистрира за изборите с електронни подписи

Снимка: БГНЕС

Внесените днес подписи са 9 999

“Демократична България” внесе в ЦИК подписите си за регистрация за участие в парламентарните избори. Над 10 хиляди души подкрепиха обединението за явяване на вота на 11 юли. Внесените днес подписи са 9 999, като от изискуемия минимум от 2500 подписа за регистрация 20% са внесени по електронен път. Възможността да се заявява подкрепа за явяването на политическите сили на избори чрез квалифициран електронен подпис бе приета от 45-ото Народно събрание именно по настояване на “Демократична България”.

“Демократична България” много държи да събира подписите си на улицата, сред хората. Този път не избързахме с внасянето на документите, за да може повече хора да научат за възможността за подаване и на електронни подписи. За нас въвеждането на тези електронни услуги е политическа кауза, национална кауза. В резултат внесохме 10 хиляди подписа, от които над 500 са електронни. Доказахме, че електронното управление на изборния процес е мисия възможна и това е много важно за нас”, коментира съпредседателят на коалицията Христо Иванов пред журналисти след регистрацията в ЦИК. “Отиваме на тези избори с амбицията да разширим подкрепата на Демократична България”, каза още Христо Иванов. Той посочи, че на миналия вот за първи път мнозинството от гласовете за обединението не идват от София, а същевременно в столицата “Демократична България” спечели столицата.

“Трябва да надградим тези две тенденции” - каза Иванов - “Очаквам всички ние да превърнем електронното гласуване в залог за едни по-честни избори. Очаквам и тези избори да бъдат много по-свободни, защото ще бъдат проведени в условия, в които “страхването”, както бе произведен този глагол, няма да бъде толкова голям фактор.” Той определи “Демократична България” като една от най-стабилните коалиции, формат със стабилно лидерство, показал, че може да се бори за каузи.

“В следващия парламент основно ще отправяме поглед за сътрудничество към партиите на промяната. Основната ни цел е да се излъчи едно управление на промяната, което да стъпи на трите основни ценности, които отстоява “Демократична България” - свобода, законност, модернизация”, каза още Христо Иванов. В отговор на журналистически въпрос за подслушванията на политици съпредседателят на обединението Атанас Атанасов посочи, че трябва да се оставят институциите да направят проверката за използваните СРС и да се оповестят резултати. “След изборите, независимо къде са свършили тези проверки, ние ще настояваме да се извърши парламентарен контрол. Също така ще внесем определени предложения в законодателството, за да стане по-ефективен контролът. Защото тези безобразия, които са вършени по време на управлението на Борисов са резултат от липсата на контрол”, каза Атанасов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK