Демерджиев от Скопие: Много е важно охраната тук да е организирана както беше в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Той поясни, че е важно как ще бъде процедирано с българските граждани

Министър Демерджиев: Надявам се, декларациите да не останат на думи, но да има и действия.

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник министър Венцислав Катинов са на посещение в Скопие и ще положат цветя пред гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „Свети Спас“ 

Ще изчакаме да пристигнат сънародниците ни, които идват от България, така че да се съберем и да поднесем заедно цветя на гроба на Гоце Делчев, заяви вътрешният министър в Скопие. Той изрази надежда, че властите в Република Северна Македония ще обезпечат спокойното протичане на честванията и даде пример с действията на българските власти при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград, което протече абсолютно гладко. 

“Много е важно охраната тук да е организирана както беше в Благоевград – тогава бяха допуснати всички, които имаха желание да отдадат почит”.

“Очакваме да пристигнат около 100-150 души наши сънародници и наистина е много важно всички, които имат желание да дойдат, да бъдат допуснати и да им бъде осигурено безопасно посещение на гроба на Гоце Делчев, каквито бяха и декларациите на колегата ми от Северна Македония, заяви министър Демерджиев.

Той поясни, че е важно как ще бъде процедирано с българските граждани - не само да не бъдат спрени, но и как ще бъдат обработени документите им и дали това ще стане достатъчно бързо.  Ако има воля и желание действително да се изпълни декларираното за  безпроблемно и сигурно посещение, те ще бъдат бързо обработени, ще бъде подсигурена безопасността им, ще се срещнем с тях и ще  отдадем почит заедно. Ако проверките протичат часове наред, това ще означава че декларациите не отговарят на истината.

Министър Демерджиев съобщи, че вчера получил уверенията на колегата си вътрешен министър на РСМ за предприетите мерки да не се допусне блокиране на магистралата към Скопие. 

Вътрешният министър припомни за срещата му с министър Оливер Спасовски, по време на която е станало ясно, че се знаят извършителите на побоя над Християн Пендиков - един от тях е задържан, с други се работи към момента и един е бил в процес на издирване. „Състоянието на Пендиков се подобрява, МВР ще осигури охрана, когато бъде изписан и ще направим необходимото да му дадем спокойствие сигурност“, допълни Демерджиев. 

“Използвам възможността да призова личността на Гоце Делчев, която принадлежи на историята, да не се използва за призиви към насилие. Почитта към него се изразява със смирение и уважение към паметта на апостола. Подобни призиви рушат мостове, а ако искаме да сме част от Европа трябва да градим, а не да рушим мостовете помежду ни.  Затова призовавам политиците да не се поддават на подобен род провокации, да запазим самообладание и спокойствие. Силно се надявам, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Аз предложих това да се случи и днес, не се възприе от македонската страна за момента, но вярвам, че идната година може да се случи, заяви в заключение заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK