Демерджиев не разбира недоволството на полицаите от тестовете за дрога

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър не уточни какви наказания ще се налагат на хванатите с алкохол или наркотици униформени

Като необясними окачестви вътрешеният министър Иван Демерджиев твърденията на синдиката на МВР служителите, че тестовете, които се правят на полицаите за наркотици, са проблематични, съобщава news.bg.

"Тезата е странна. Тестовете, които се правят на МВР служителите, са същите, на които се подлагат всички български граждани. И както добре знаят нашите служители, решаващ при съмнение е резултатът от кръвната проба. Така че всеки, който се съмнява в резултата от теста - и гражданин, и служител, може да поиска кръвна проба", коментира силовият вицепремиер в кулоарите на парламента. Демерджиев, заедно с целия служебен кабинет, присъства на първото тържествено заседание на новото 48-о Народно събрание.

"Не мога да си обясня по никакъв начин тези твърдения, един и същ трябва да е начинът на тестване и на гражданите, и на служителите. И ние точно това правим", добави той.

Вътрешният министър не уточни какви наказания ще се налагат на хванатите с алкохол или наркотици униформени.

"Нашите възможности са дисциплинарни производства, ще пристъпим към такива. Не следва конкретно наказание, всеки случай се разглежда отделно и се определя от дисциплинарна комисия, аз не мога да го определя."

Демерджиев коментира и писмото, което главният прокурор Иван Гешев изпрати до новите народни избраници, част от което е критика за липса на синхрон между управляващите и прокуратурата, което водило до ръст в престъпността. Подобна теза изказа и лично в обръщение по-късно през деня Гешев.

"Ако правилно съм разбрал думите на г-н Гешев, той визира този провал някъде назад в годините, а това, което правим ние в момента, е да поддържаме ред и сигурност във всички направления, в това число и битовата престъпност. Няма повишаване на нивата на битовата престъпност и подобни апели са неуместни, защото създават излишна паника сред гражданите, без да има причина за това."

Министърът даде пример и с друга тема, която се използва за вътрешна употреба, без да има причина за това - мигрантският натиск. И подчерта, че при скорошния съвет на вътрешните министри на ЕС никой не е повдигал този казус, а напротив - не България, а други дестинации се сочили като ключови за мигрантския трафик. "Само в България се говори за такъв проблем. Целта е ясна - да се дискредитира работата на служебния кабинет. Но мисля, че хората достатъчно ясно виждат какво се прави, виждат, че се правят много неща, в това число и реформа в системата, за първи път."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK