Делян Пеевски бил авторът на поправките в Конституцията на ДПС

Снимка: БГНЕС

Христо Иванов: Смяната на Гешев не решава проблема

С декларации във връзка със промените в съдебната система започна днешният пленарен ден.

"Българското правосъдие се срива пред очите ни. Днес ВСС ще решава за Иван Гешев от същите хора, които го избраха, но неговото отстраняване няма да донесе усещане за справедливост. Неговата дейност е белязана от години прикриване на някакви казуси. Нужна е много сериозна реконструкция на базата, на която стъпва нашето правосъдие и това започва с конституционните промени, които се надявам да разгледаме и след това да направим промени във ВСС и то по начин, който има шанс да убеди обществото, че даваме ново начало, не можем да продължим като просто се изчиства някаква проблем и си продължаваме както досега, защото това предизвиква голямо недоверие гняв към институциите", каза Христо Иванов от ДБ.

Без да споменава името на Делян Пеевски от ДПС, той намекна, че мястото на Пеевски не е в конституционната комисия.

"Ние се отнасяме с уважение към правота на всяка ПГ да предлага своите членове но тази комисия не е като останалите и трябва да подхождаме по внимателно и тя да е такава и нейният състав да е такъв, че да няма разделение, а доверие от всички. Не бива да се рискува целия процес в тази комисия да се фокусира върху един или двама души", посочи Иванов.

"Днес ще предложим да си дадем няколко дни да се успокоим, следващата седмица да проведем още един кръг консултации. Ще проговорим каква да е комисията, че тя да си свърши работата убедително, така че гражданите да вярват в това което правим, за да има този процес ефект", каза още той.

Йордан Цонев от ДПС обаче защити решението на движението да поиска Делян Пеевски да е член на Комисията по конституционните въпроси.

"Преди година и половина ДПС предложи промени в Конституцията и проектът беше оставен в кошчето, а сега казвате, че не били лоши промените. В основата на нашите предложения е Пеевски и той ще е в Комисията по конституционните промени", отсече Цонев.

“От години излизате по площадите и искате смяната на главния прокурор, а ние от години ви казваме, че смяната на този главен прокурор не е съдебна реформа, а е „стани да седна“ и вие много удобно го интерпретирахте като ДПС защитава този главен прокурор. Не сме го защитавали, а сме направили анализ на ситуацията. В този и вид фигурата на главния прокурор създава политически турболенции, а не този главен прокурор. Базово трябва да се сменят нещата, а не да се смени личността на главния прокурор“, заяви той.

Тошко Йорданов от ИТН посочи, че според него няма нищо срамно Пеевски да е в комисията.

"Не виждам какво е срамното Пеевски да е в комисията, след като вие ходихте при ДПС да ги молите за конституционна реформа“, каза той.

Йорданов описа метафорично ситуацията.

"Представете си млада булка - ПП-ДБ, палава булка, която се взима с опитен по-възрастен, но също палав партньор в случая ГЕРБ, в този случаи се нанизва и ДПС, които да играят ролята на парапет, защото двамата млади се награбват на стълбите, да не вземат да се хлъзнат", каза той.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов институцията главен прокурор трябва да бъде премахната, а министърът на правосъдието може да изпълнява тази функция.

Той смята, че има три варианта за съдебна реформа.

"Единият е в търсене на конституционно мнозинство с четвъртата политическа сила ДПС, този път беше скрепен с гласуваното на правителството. Има втори вариант за конституционно мнозинство с третата политическа сила „Възраждане“ и това е много по-логично. Големият въпрос е защо ПП-ДБ предпочитат ДПС. Има и трети вариант да не се състои конституционна реформа и следващите седмици ще покажат“, каза Костадинов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново повтори позицията си, че паралелната държава се прегрупира, за да продължи да оцелява.

"Създаде се неестествен политически съюз, но явно естествен икономически съюз. В този съюз приехте т.нар. съдебна реформа с нарушаване на Конституцията и целта беше персонално да се смени Иван Гешев и когато това е напът да стене, от ПП-ДБ осъзнахте, че ви употребихае и че смяната на Гешев с Пешев няма да промени нищо", отсече тя.

"Искате чрез Конституцията да смените ВСС, за да имате контрол и да участвате в избора на новия главен прокурор. Отново става дума за битка за влияние, за постове, за лостове и за влияние в системата. На втория ден се сбихте след създаването на правителство и до това водят неестествените съюзи. Виждаме само скандали, спорове, побоище в парламента", обвини соцлидерката. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Лютви Х.07:16 - 16.06.2023
Беди О. И Куцузо и Карафеиз са на процент в Билдинг Компани, която редовно печели обществени поръчки в Якоруда... Отклоняват се средства яко...и за 20 години закопаха село Якоруда...но есен ще ги уволня ..а Станимир му е брат. На Боби Богданов...и..също е за Бобов Дол...като стана кмет наесен..освободете Якоруда от тази порочна шайка общински крадци....ограбиха общината, всичко е шуробаджанащина, направиха Якоруда най бедната и безработна община за 20 г порочно управление...мафия..нямат авторитет сред хората и ДПс ще загуби местните избори ако не се отървем от ТЯХ
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK