Делегация от 7 държави гостува на ОУ ”Братя Миладинови” в Гоце Делчев

снимки: ОУ "Братя Миладинови" в Гоце Делчев

Учители и ученици от гоцеделческото Трето ОУ ”Братя Миладинови“ с много емоции и признания за приятелство и незабравими спомени се разделиха с голямата група гости от седем държави, които им гостуваха два дни в рамките на програмата „Учене през целия живот“ – Коменски.  

Гоцеделчевското школо бе посетено от учители и ученици от Словения, Гърция, Румъния, Литва, Турция, Португалия и Италия – партньори по програмата.

Чуждестранните партньори на Трето ОУ пристигнаха преди няколко дни в столицата, където разгледаха Парламента, видяха и редица други забележителности, след което на път за Гоце Делчев посетиха Рилския манастир и курорта Банско.  

Двата дни прекарани в Гоце Делчев учениците и учителите от седемте държави заедно със своите партньори се потопиха в местния бит и култура, което е и същността на съвместния проект.

Домакините от своя страна се бяха погрижили за краткия престой гостите да се докоснат реално до всичко българско и родно. Така гости и домакини в няколкото ателиета, ситуирани в школото, заедно плетоха мартеници, изработваха български сурвачки, готвеха традиционни ястия от българската кухня.

Заедно посетиха и много забележителности в региона, като се срещнаха и с градоначалника Владимир Москов.

В рамките на двата дни се завързаха и трайни приятелства между учители и ученици, размяна на подаръци и послания за следващи срещи и опознаване на други култури.

Целта на програмата, чийто партньор е и Трето ОУ „Братя Миладинови”, е за засилване европейските измерения в образованието. Най-широко при изпълнението на проекта и самата програма са обхванати дейности като училищни партньорства и мобилност, които целят повишаване на качеството на училищното образование и развитие на компетенциите на учениците на база чуждо езиковото обучение.

"Самата работа по проекта предвижда съвместна дейност, при която всички участници от България, Италия, Португалия, Турция,Словения, Гърция, Литва и Румъния, като гости и домакини на своите партньори, опознават други култури, посещават училища, обменят опит и представят своята страна", обясни директорката на неврокопското училище Марияна Халачева.

 

снимки: ОУ "Братя Миладинови" в Гоце Делчев
снимки: ОУ "Братя Миладинови" в Гоце Делчев
снимки: ОУ "Братя Миладинови" в Гоце Делчев
снимки: ОУ "Братя Миладинови" в Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

скромността краси човека10:03 - 23.11.2013
Впечатлява скромността на госпожа Халачева,която не се изкушила да е в центъра на всички снимки.Оставила е това за колегите и гостите си. Браво !
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//