„Да, България“ настоява за реформа в службите и депутинизация на България

Снимка: БГНЕС

Това е констатация в декларация на Националния съвет на партията

Налице е все по-остра нужда от реформа на службите за сигурност. Това е констатация в декларация на Националния съвет на "Да, България", с която се реагира на съобщението за смъртта на руския опозиционер и политзатворник Алексей Навални. Освен че остро се осъжда убийството му от фашисткия режим на Путин, "Да, България" вижда в това престъпление категоричен знак за необходимостта от прилагане на комплекс от политики за повишаване на съпротивителните способности на българските институции срещу заплахите, пред които ни изправя агресивният курс на Кремъл.

Режимът на Путин се стреми да установи сфера на влияние, в която да наложи своя модел на управление, затова и България трябва да засили отговора си срещу тези кроежи на всички равнища, пишат от "Да, България".

"Престъпната ликвидация на Алексей Навални е поредното доказателство, че за да гарантираме националната сигурност, свободата и демокрацията в родината си, е необходимо решително прилагане на координирани политики по депутинизация на България. Това е основна задача на управлението."

Според "Да, България" последните събития в Русия още повече открояват нуждата от реформа в службите за сигурност, тъй като те не оказват ефективно противодействие на руското влияние, а проникването е в самите институции от сектор "Сигурност". "Българският национален интерес изисква най-сетне да започне реформата в тази сфера, която да гарантира скъсване с всички зависимости и уязвимости от Москва." Затова и от "Да, България" призовават парламентът да започне разглеждането на законопроектите, отнасящи се до нужните трансформации в сектора, като особена важна задача е изграждането на капацитет за киберсигурност както в самите служби, така и в администрацията.

Българската информационна и медийна среда остава критично уязвима за пропагандно проникване и влияние от страна на Кремъл, пишат от "Да, България", затова и са предложили законодателни промени, така че държавата да разполага с инструменти за демаскиране на пропагандните канали и ограничаване на тяхната ефективност като същевременно гарантираме свободата на независимите медии.

От "Да, България" призовават групите в Народното събрание, които се определят като евро-атлантически, да обсъдят необходимите законодателни решения за пълноценно прилагане на санкциите срещу елементите на путиновия режим на наша територия, включително за възстановяване на пълния контрол върху комплекса "Камчия" и други руски държавни активи.

Настояват и прокуратурата и другите компетентни органи да работят по-активно за разобличаване на московската шпионска агентура в България. Време е дейността на проруски паравоенни организации на наша територия да стане обект на внимание на службите и прокуратурата.

От "Да, България" очакват и ясна отчетност и отговорност за липсата на резултати от разследванията по казусите, за които има данни за подривна дейност от страна на руските служби на наша територия.

Също така се настоява за продължаваща модернизация на българските отбранително способности, включително и в следващия държавен бюджет да бъде предвидено значително увеличение на заплащането на българските военнослужещи, и да бъде засилена активността на България в рамките на НАТО и на инициативата "Три морета".

Енергийната политика е основен елемент на стратегията на путиновия неоимпериализъм, пишат още от "Да, България" и смятат, че са необходими преглед на политиките в рамките на Съвета по сигурност към МС и продължаване на стъпките за енергийна сигурност и независимост от Русия.

От партията отстояват нуждата от продължаваща подкрепа за Украйна - която е предна линия на защитата на свободата и демокрацията в цяла Европа. "Затова успехът на Украйна е от жизнен национален интерес за страната ни и е време да се премине от декларации към действия."

"Загубата на Навални е напомняне, че животът е крехък, когато няма свобода. Свободата охранява живота и достойнството. Да бъдем свободни е плод на съзнателен избор, който българското общество направи, поемайки по пътя на демонтажа на тоталитаризма и изграждането на европейска демокрация. Този избор е цивилизационен. Той се превръща в елемент от генетичния код на нашата общност. Ето защо кончината на Алексей Навални е загуба за всеки от нас", завършва декларацията на НС на "Да, България". /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK