Д-р Маджаров: България е на последно място в ЕС по отделени средства за здравеопазване

Снимка: БГНЕС

Средното за Европа е 8-9%, допълни той

В сравнение със страните в ЕС сме на последно място по процент от БВП, отделен за здравеопазване спрямо останалите държави членки на ЕС. Някъде според 4-4,5% според различните данни от БВП се отделят от обществени средства. За да достигнем средното за Европа - 8-9%, се доплаща от българските граждани от техните финанси. Това заяви председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров, пише БГНЕС.

Д-р Маджаров коментира, че на конгреса на БЛС, който се проведе в петък и събота, е станало ясно, че “ние не сме най-черната овца в света. С нашите 4,5% от обществените средства, достъпността която осигуряваме на българските граждани и възможността да използват съвременните достижения на медицината, не е лоша”, смята той.

Председателят на БЛС препоръча да се направи анализ какво би се случило след 5-10 години, като задължително да се отчетат предизвикателствата в кадровата политика. “На първо място, с липсата на медицински сестри, и след това застрашаващата липса на лекари, защото не е тайна, че и към момента вече сме в криза със специалистите по здравни грижи. Лекарите, може би до 4-5 години най-късно, ще усетим тази криза. Мисля, че което и да е управление, което и да е мнозинство, трябва да се обърне с лице към кадровата си политика в здравеопазването, и след това като структура да се опита да предприеме необходимите мерки за изместване на тежестта на здравните грижи към първичната помощ, към извънболнична помощ, към еднодневните услуги за българските граждани”, посочи той.

Д-р Маджаров обясни, че не е имало проблем с електронните рецепти, а е имало ненавременно внезапно въвеждане на задължение за два типа медикаменти без преди това да са отчетени проблемите, които са съществували в двегодишния период на вече създадена електронна рецепта. “Трябваше някой да си направи труда първо да анализира защо не се използва, и тогава да се опитва да я въведе задължително за даден тип медикамент“.

“Мисля, че за този тип предписания, ако правилно се постъпва следващата година, няма да говорим като за задължително, а като приоритетно и предпочитано от всички лекари и фармацевти”, смята д-р Маджаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK