Църквата "Св. Параскева" в село Скребатно се готви за храмовия си празник

Снимки: личен архив

За подготовката разказва отец Тодор

Наближава Петковден, когато православната църква почита преподобна Параскева – Петка Търновска. Името на светицата носи и храмът в село Скребатно, който по традиция на този ден посреща много миряни. Идват хора не само от Гоцеделчевския край, но и от Благоевград, с автобуси пристигат членовете на Сдружение „Ние, жените“. Сега Подготовката за празника е в разгара си. За нея разказва отец Тодор Николов:

„Храмът в Скребатно е изграден през 1835 година. Разбира се, годините са си казали своето и затова го ремонтираме. Всяка година правим по нещо ново. Укрепихме покрива, направихме обшивка на камбанарията, иззидахме подпорни стени… В двора имаме нова постройка - магерница, навес и санитарни възли. Сега подменяме иконостаса. По стари снимки възстановяваме първоначалния му вид. Дарители има доста, като Кирил Василев например. Мога да спомена последните дарове – красива чешма в двора – дар от Георги Николов и съпругата му, два полилея, икони, една от които е голяма икона на свети Иван Рилски. Благодарни сме и на Неврокопска митрополия, която също ни подкрепя.“

Както на всеки Петковден, и сега в църквата „Св. Параскева“ , село Скребатно, ще има тържествена служба и водосвет, ще се раздаде курбан за здраве.

Отец Тодор споделя и друг интересен факт. В църквата „Света Неделя“ в Сатовча, където той също служи, има икона на света Параскева, в която се намират мощи на светицата. На Петковден, когато получи благословията на дядо Серафим, той пренася тази реликва до храма в Скребатно, за да могат миряните да им се поклонят. Защото, както казва отецът, вярата сближава хората, а това е нужно във всяко време!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK