Цветанов: Републиканци за България няма да влиза в безпринципни коалиции

Снимка: БГНЕС

Това заяви председателят след внасянето на необходимите подписи за регистрация

Внесохме 6428 подписа. Искам да благодаря на всички колеги, които работиха последните дни и вчерашния ден имахме намерение да внесем подписите, но решихме, че не е удачно в празничния ден да правим подобни политически изявления. Това заяви председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов след внасянето на необходимите подписи за регистрация на партията за предсрочните парламентарни избори на 11 юли в ЦИК.

„Хубавото е, че днес сме 25.05, а ние сме 5-тата регистрирана партия, която ще участва самостоятелно в изборния ден“, каза Цветанов.

„Трябва първо да запазим идентичността си, да спазваме принципите, които сме декларирали, а не да търсим формулата на някаква безпринципна коалиция. Имаше различни желания на колеги от страната, но смятам, че това което получихме като отговор е да участваме самостоятелно и да можем действително да изповядваме това, което сме декларирали в предишната кампания“, изтъкна той.

„В кампаниите, които провеждаме всички политически партии трябва да бъдат все пак малко променени технологията и начинът, по който все пак комуникираме с хората. Това, което прави впечатление е, че тези, които провокират скандали могат да получат краткосрочен политически дивидент“, изрази мнение Цветанов.

„От Републиканци за България искаме да бъдем искрени към избирателите и управленската програма, която декларирахме, за голямо съжаление не успяхме много добре да я презентираме пред хората. Сега ще бъдем с много по-кратки послания, защото всички са убедени, че това което ние декларирахме по време на кампанията – актуализация на бюджета беше първото нещо, което трябваше да направи 45-ят парламент. Пенсиите можеха да бъдат актуализирани, след като бъде актуализиран и бюджетът. Подпомагане на малкия и среден бизнес. Ние сме заложили много ясни послания в нашата управленска програма – тя няма да бъде променяна, а само коригирана в някои от секторните политики“, заяви Цветанов.

По думите му за него е важно и в най-малкия бизнес патентният данък да бъде разширен като обхват. „Убеден съм, че това ще има и много повече събираемост за бюджета и още повече стимул за тези семейства, които имат малък бизнес да работят и получават повече“.  

Друг важен приоритет, който Цветанов изтъкна е енергийната политика. „Към настоящия момент никой не говори за начина, по който беше изграден „Турски поток“. Това са над 3 млрд. лв. и политика, която ние много ясно сме заявили както с нашите експерти Христо Казанджиев, както и колегите, които работят в този сектор.

„За мен изключително важно е младите хора да искат да останат тук. Искам политиките да стигат до тях и да бъдат носителите на тази промяна. В тази кампания искаме да видим много повече от лицата на Републиканци за България, защото в предната кампания всички се фокусираха върху председателя на партията и не се даде възможност да се разшири тази периферия, която да даде повече възможност на хората да се запознаят с профила и лицата, които ни представляват.

Един Виктор Серафимов, Христо Казанджиев, Горан Благоев, Джема Грозданова, Стефан Дойкин и Любомир Методиев смятам, че са носители на идеи и хора, които имат необходимото образование, за да могат да ги отстояват“, заяви Цветанов.

Цветанов изрази надежда на 11 юли хората да направят своя информиран избор.

„Видяхме, че 45-ят парламент не е алтернатива на статуквото, което искахме всички ние да променим. От Републиканци за България сме за един прагматичен,  истински и реален диалог за секторни политики и се надявам, че чрез вас медиите ще можем действително да презентираме на хората управленски програми със секторни политики, които да могат хората да избират, а не просто да търсим скандалите. Най-лесно е да отидем и ние някъде, да застанем и да направим някакъв скандал, но смятаме, че това не е начинът, по който искаш да правиш устойчив политически проект. Искаме да правим политики, но да го правим с хора, с които седим и нормално комуникираме. Желаем успех на всички политически партии, защото в тази кампания сигурно ще има много неприятни моменти, на различни новини, които ще идват от различни точки на страната. За мен по-важно е – нека да бъдат здрави, разумът да надделее и когато говорим за нормалност да се стремим да я постигнем. Видяхте, че когато има червени линии на невъзможност на комуникиране по важни теми за страната, България отсъства от външната политика и от реалните политически решения, които трябва да се взимат.

В рамките на последните две седмици видяхме каква интензивна дипломатическа работа свършиха външно министерство, президентската институция и Министерски съвет, но темата е Северна Македония. Тема, която разделя много обществото, а политиците я използват повече за политически дивидент, а не за това, което цяла Европа и демократичния свят иска – да живеем в Европейски съюз без граници и да може действително да имаме прагматичен диалог, не пренебрегвайки историческите факти. Това може да стане с диалог, а не с невъзможност да очертаеш хоризонта на съседите ти от Западните Балкани“, изтъкна Цветанов.

Относно Северна Македония заяви, че трябва реална комуникация, свързаност и развитие. Гърция е показала прагматизъм и е постигнала успех с Преспанското споразумение.

По думите му Републиканци за България е била основният политически опонент на ГЕРБ: „Надяваме се с машинното гласуване да намалим броя на невалидните бюлетини“.

Цветанов каза, че Републиканци за България разчитат на по-голям процент от постигнатия на 4 април, а защо не и над 4%, но това ще реши суверенът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK