Читалището в Шипочано отбеляза Световния ден на спестовността

Снимки: НЧ“ Пробуждане-2022“ - с. Шипочано

Организирана бе беседа „Ресурсите - минало, настояще и бъдеще“

Читалището в Шипочано с любознателните, местни деца отбеляза Световния ден на спестовността.

По повод 31 октомври - Световния ден на спестовността, в зала „Райнер“ на читалището бе организирана беседа на тема „Ресурсите - минало, настоящи и бъдеще“ по инициатива на Ирина Йовчева - председател на НЧ“ Пробуждане-2022“ - с. Шипочано.

Участници бяха учениците: Дилан Веселинов, Мария-Ивон Роглева и Кристиян Роглев.

Деца на различна възраст бяха запознати на разбираем за тях език с понятието „ресурс“ и какви ресурси ни заобикалят, откъде ги черпим и т.н. Те се включиха в беседа за това как да спестяват енергията и да пазят околната среда, като дадоха и свои примери.

Научиха как да организират дейностите в бита си така, че да пестят топлинна енергия, вода и същевременно да опазват околната среда.

Ирина Йовчева, в качеството си и на д-р по търговия и председател на местното читалище, говори за храните и за световната тенденция да не се изхвърлят хранителни продукти. Тя даде пример с големите международни вериги, които следят срока на годност на хранителните продукти и намаляват своевременно цените, за да насърчат продажбите и така да не се допусне изхвърляне на храна.

Въпреки есенната ваканцията децата се забавляваха по време на „забавното междучасие“, организирано от читалището. Всички участници заедно изписаха на дъската: „31 октомври 2023 година - Световен ден на спестовността“- НЧ „Пробуждане 2022“, като на централно място поставиха и логото на читалището в Шипочано - шипковият храст, огрян от слънчеви лъчи.

Забавно за децата бе изписването чрез кръстословица на думите, съдържащи се в темата на беседата: „Ресурсите, минало, настоящи и бъдеще“. „За мен е важно и при беседите, и при преподаването да се използва методът „Учене чрез преживяване“. Той е един доказал се, активен, успешен метод за обучение, с който аз работя вече повече от 10 години“, сподели Ирина Йовчева и допълни, че „организираните прояви и инициативи от името на читалището по повод отбелязване на световни, международни, национални дни и други важни дати целят да отворят повече хоризонти за хората“.

За награда, че участваха в беседата, децата поиграха сред природата на играта „Монополи“ в дворното място на д-р Йовчева, в което се провеждат и повечето събития от името на читалището. Като допълнителна награда децата бяха почерпени с лакомства от домакинята, която закачливо се обърна към децата с думите: „Почерпката с лакомства днес, в навечерието на Деня на будителите да не стане причина за шеги за Хелоуин! Давам ви лакомствата сега, за да не ми направите номер по-късно. Хелоуин може да е повод за забавление, но не и да се почита американската култура. Трябва да уважавате българския празник - Деня на будителите, защото българските празници и традиции са най хубавите“.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK