Част от партиите с реакции след решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване

Снимка: Infomreja.bg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Радев спешно днес да свика КСНС

Част от политическите партии реагираха на създалата се ситуация, след като ЦИК отмени машинното гласуване, съобщава БНР.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че "в момента тече държавен преврат". Основание за твърдението му е "паническата реакция на ПП-ДБ" и фактът,  че "въпреки забраната на ЦИК да се гласува с машини и решението, според което предстоящият местен вот ще се проведе само с хартиена бюлетина, министерството на вътрешните работи е разпоредило машините да се доставят по места". От партията настояват заместник-министър Михаил Стойнов да бъде арестуван, а правителството да подаде оставка. Костадинов съобщи още, че членовете на партията в секционните избирателни комисии няма да подписват протоколи за прием на машини.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова написа в своя Facebook профил, че това, което се случва вчера и днес, е най-тежкият удар срещу държавността в последните години. Според нея са се изправили Министерски съвет срещу ЦИК, МВР срещу ДАНС, ОИК срещу ЦИК, партия срещу партия от управляващото мнозинство.

Резултатът е тотален срив и в без това крехкото доверие в институциите. Каквото и да се случи оттук нататък, всеки ще търси основание за касиране на изборите, смята Нинова. Тя призова президентът Радев спешно днес да свика КСНС.

 Лидерът на ИТН Слави Трифонов поиска оставката на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. Според него той е отговорен за създалата се ситуация. 

"Докладът на ДАНС, обсъден на Председателски съвет в парламента, хваща Стойнов да копира кодовете на машините на флашка и да си я прибира. По този начин той е в състояние да компрометира машинния вот, защото може да пипа софтуера на машините. Половин час след решението на ЦИК за отмяна на машинния вот същият човек изпраща до ЦИК писмено потвърждение, че няма никакъв проблем с машините и те са сигурни", написа Трифонов във Facebook. Той определи като "абсурден" фактът, че ПП протестират срещу собственото си управление.

Вчера от ИТН съобщиха, че са подали сигнал до КПКОНПИ, до главния прокурор и до европейската прокуратура за данни за корупционна схема за 640 млн. лв. за информационна сигурност на вота и за заплахи към министъра на електронното управление. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK