Български фурор на VII Световна младежка карате купа в Умаг, Хърватия

снимка: БНФК

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

От 3 до 5 юли 2014 г. в Умаг, Хърватска се проведе 7-та Световна младежка купа по карате за младежи и девойки старша възраст. В най-престижното състезание за тази възрастова група участваха състезатели от 30 държави с общо около 400 каратеки, мерещи сили в двете дисциплини ката и кумите – отборно и индивидуално.

Българският отбор беше представен от 5 състезатели, две от които представителки на Плевенската карате школа – Клуб Бойни Изкуства „Петромакс”. Многократните национални шампионки, възпитанички на Спортно Училище „Георги Бенковски” гр. Плевен със спорт карате – сестрите Ивет и Габриела Горанови извоюваха 2-та сребърни медала за българския отбор.

Един златен и два сребърни медала на кумите завоюваха българските момичета след много оспорвани битки. Българската олимпийска надежда Силвия Вангелова, (категория до 53 кг. девойки, от КК „Аида Нет Вадо Рю”- Хасково) се окичи със златен медал, а сестрите Ивет (старша възраст, до 54 кг.) и Габриела (старша възраст +54 кг.) Горанови спечелиха сребърни медали след като по пътя към победата отстраниха световни и европейски шампионки и на финала играха срешу представители на домакините. Сребърните медалистки от КБИ „Петромакс” - Плевен спечелиха симпатиите на публиката, която поиска извинение от съдийската колегия за несправедливите решения и ощетяването на двете състезателки.

Ивет Горанова мери сили в категорията си с още 20 състезателки, като игра първата си среща с представителка на Македония, която побеждава с 8 на 0. Втората среща игра с Италия, като победи с 1 на 0. Полуфинал игра със състезателка на Чехия, побеждавайки я с 6 на 0.

Финалната среща бе с представителка на домакините, но ощетена от съдиите изгуби с резултат от 6 на 4.

Ивет гордо се качи на вицешампионското място на състезателната стълба. Ивет стана балкански шампион на дисциплина кумите индивидуално в категория до 54 к тази година в Турция, Истанбул /юни 2014/.

Част от подготовката й се явиха престижните турнири: Турция Опън 2014, Харватия Опън 2014, Чачак – Международен Турнир „Златен Пояс” 2014, на който също срази опонентите си и се зави с трибагреника докато я окичваха с поредния златен медал – кумите индивидуално. На Републиканското първенство, проведено в град Велико Търново – април 2014, Горанова демонстрира завидни качества в дисциплините кумите, ката индиивдуално и ката отборно: завръщайки се в град Плевен с 3 златни медала.

В категорията на Габриела Горанова, състезателките бяха не по-малко /18 общо/. Първата среща Габриела игра с домакините, като победи с 8 на 0. Втората среща – срещу Черна Гора – 1 на 0. Трета среща игра срещу Аиша Закиа Бусеба от Унгарския Национален отбор – двукратна европейска шампионка и настояща световна шампионка на тази възрастова група.

Габриела надви опонентката си с резултат 2 на 0, като по-късно Аиша се класира на трето място в категорията. На полуфинала срещу Сърбия Габриела надви Дина Дурмис с резултат 1 на 0 и падна на финала от Марина Барак - представителка на домакините с 4 на 1.

Габриела Горанова е многократен национален шампион при дисциплина кумите индивидуално. На Международен турнир „Златен Пояс” Чачак, Сърбия 2014, стана вицешампион в категория до 59 кг.

На 7-ата Световната младежка купа в Умаг, Хърватия, присъстваха президентът на Световната карате федерация,  Антонио Еспинос, генералният секретар на WKF Степан Челан, президентът на Балканската карате федерация Алексей Петров и много представители на ръководствата на Световната, Европейската и Балканската карате федерации, които обсъдиха Стратегия за приемане на карате спорта в семейството на олимпийските спортове.

Президентът на Световната карате федерация Антонио Еспинос подкрепи предложението на президента на БКФ и президент на БНФК Алексей Петров следващата години България да бъде домакин на Световната младежка купа.

Преди състезанието беше проведен тренировъчен лагер с триразови тренировки, провеждани от най-известните карате специалисти на WKF по ката и кумите. Целта на всички каратисти е достойното представяне на карате в Първите европейски олимпийски игри Баку 2015.

Президентът и инструкторите на КБИ „Петромакс” са доволни и горди с представянето на златните момичета на клуба и се надяват това да е само началото на спортната кариера на двете лъвчета.

 

Габриела и Ивет Горанови в залата
Габриела и Ивет Горанови с треньора им семпай Ангел Стефанов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK