България ще помага за лечението на болни от диабет в Република Северна Македония

Снимка: МВнР

Това стана възможно, след като в Скопие посланикът ни Ангел Ангелов подписа последното от 7-те споразумения

България ще помогне за лечението на болни от диабет в Република Северна Македония чрез предоставяне на безвъзмездна помощ по линия на официалната си помощ за развитие (ОПР) и хуманитарна помощ, отпускана чрез бюджета на МВнР.

Това стана възможно, след като в Скопие посланикът ни Ангел Ангелов подписа последното от 7-те споразумения за безвъзмездно финансиране на проекти по линия на българската ОПР в Република Северна Македония според решението на Министерския съвет от началото на декември.

Споразумението бе сключено по проекта „dDnevnik - Софтуерно приложение за подпомагане проследяването на ежедневното здравословно състояние на болни от диабет тип – 2.» Той ще се изпълнява от фондация „Метаморфозис”, а общата му стойност е 68 454 лв. Целта е да бъде създадено софтуерно приложение, чрез което пациентите, болни от Диабет тип 2, да имат ежедневен контакт с лекуващите ги лекари, както и  да бъде създадена достъпна база данни с информация за тенденцията при развитие на болестта. Проектът оказва подкрепа за осигуряване на универсално здравно покритие и достъп до качествени здравни услуги.

Общата стойност на безвъзмездно финансираните от страната ни 7 проекта в Република Северна Македония възлиза на 579 789 лева. Другите шест споразумения по проекти бяха подписани по-рано тази седмица и са в областта на здравеопазването, развитието на младежта, медиите и гражданското общество в Република Северна Македония.

Решението на Министерския съвет предвижда  да бъдат отпуснати общо 2 560 812 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развитие на страните партньори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK