България гостува на Сърбия в последния си мач от група "G" на европейските квалификации

Снимка: startphoto.bg

Двубоят е от 16:00 часа на стадиона в Лесковац

България гостува на Сърбия в последния си мач от група "G" на европейските квалификации. Двубоят е от 16:00 часа на стадиона в Лесковац и ще бъде ръководен от белгиеца Ерик Ламбрехтс. Очаква се за мача да присъства президентът на УЕФА Александър Чеферин, който малко по-рано трябва да открие нов стадион в Източна Сърбия, съобщава Топспорт.

Преди този мач "трикольорите" заемат последното място в групата - три точки след 0 победи, три равенства и четири загуби в групата. Същевременно на сърбите ще им бъде достатъчно и равенство, за да се поздравят с класиране на европейските финали. Репрезентацията, която е наследник на футболните успехи на Югославия, не е стъпвала на европейско първенство през XXI век. Последното голямо първенство на България пък беше Евро 2004 в Португалия.

Срещата в Лесковац ще бъде под номер 2 в кариерата на Илиан Илиев като национален селекционер. Варненският специалист наследи сърбина Младен Кръстаич, който за малко да запише победа начело на "лъвовете" над сънародниците си през юни в Разград, когато сърбите изравниха дълбоко в добавеното време. Същото се случи на българския отбор, вече при Илиев, и срещу Унгария преди три дни в София. Тогава автогол на Алекс Петков в 97-ата минута донесе ремито и класира унгарците в Германия 2024.

Срещата на 16 ноември обаче няма да бъде запомнена с равния резултат, а с това, което стана извън стадион "Васил Левски" - кошмарна война по централните софийски улици, кръв, мелета и сблъсъци, каквито столицата не беше виждала от доста дълго време. Фенските протести срещу управлението на Българския футболен съюз и баталните сцени от София се коментират още в Сърбия.

Илиев няма да може да разчита на крайния защитник Антон Недялков, който пропуска мача с контузия, докато Валентин Антов е наказан след червения картон срещу Унгария. "Много е важно за нас да подходим по същия начин. Да сме по-спокойни. Много хора очакваха Унгария да ни разгроми. Това, че футболистите постигнаха позитивен резултат, от една страна, ни афектира, но от друга, ни дава самочувствие. Трябва да подходим по същия начин. Всеки да си остави егото извън терена. Тези, които почнат, и тези, които влязат. Сърбия може да държи много добре топката. Трябва да сме колектив. Равният е част от играта, но ние с точката няма да се класираме. Бихме искали да спечелим, не да загубим. Искаме да имаме начин на игра. Да се опитаме да имаме стил, разпознаваем, за отбора", коментира Илиев преди двубоя.

От своя страна съседите, които имаха ден в повече за почивка след проверката им с Белгия, гледат към европейския шампионат и предвкусват големи футболни емоции идното лято под ръководството на своята голяма легенда Пикси Стойкович. На прескоференцията в Лесковац вчера славният халф на Цървена звезда подчерта, че българският тим хич не е за подценяване и сърбите ги чака тежък двубой. Подобно бе и мнението на  капитана на  Сърбия Душан Тадич.

В другия мач от групата осигурилият си вече класиране на Евро 2024 тим на Унгария посреща Черна гора, като двубоят също е от 16:00 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK