Бойко Ноев: Премиерът да направи анализ защо РСМ спря да изпълнява ангажиментите си

Снимка: БГНЕС

Петков има работа - след периода на стагнацията са ни необходими пакет от мерки за доверие

Най-важният фактор, който ще влияе на отношенията между България и Северна Македония, е, че у нас има синхрон и взаимодействие на властите - президент-парламент-правителство, това е важно и ще продължи. А досега липсваше - "едноличната власт в ръцете на Бойко Борисов, тъй като по време на неговото управление външната политика беше странна - прегръдки, целувки, козируване, но доведе до там, че страната ни по много въпроси остана неясна за международната общност, както за НАТО, така и за РСМ. Това заяви дипломатът Бойко Ноев пред БНТ.

Положението ¾ на значителна международна изолация е благодарение на Бойко Борисов, категоричен е той.

По въпроса за договора за добросъседство с РСМ Бойко Ноев смята, че премиерът Кирил Петков е прагматичен и търси решение на проблеми и е посочил, че преди следващите стъпки трябва анализ по проблемите със съседката ни, преди да се вземе решение. Четири години нищо не се случва с отношенията ни, те спряха по същество да изпълняват договора и премиерът трябва да изясни какви са причините РСМ да спре да изпълнява ангажиментите си, дали ние не сме причината.

Петков има работа - след периода на стагнацията са ни необходими пакет от мерки за доверие, а именно в контактните групи, които той предлага, но трябва да се види по области, посочи Ноев. Македонските българи трябва да бъдат вписани наравно с другите народи, категоричен е дипломатът.

За идеята за Балкански съюз не може да става дума въобще, бизнесът не може да реши политическите проблеми, коментира експертът. За президента Румен Радев Бойко Ноев смята, че е трябвало да изпълнява функции на изпълнителната власт и "не носи отговорност защо тази отговорност му е била възложена за тези месеци по време на служебни правителства", но по думите му ясно е дефинирал проблема и посочил решенията и поставил пред международната общност въпроса.

Говорим за равноправие и права, затова ключово условие за българско участие е промяната в Конституцията на РСМ, посочи Ноев. Той обаче коментира думи на техния премиер, който казва, "когато се влезе в ЕС", което звучи като търговия с права. Говори се за малоброен народ в РСМ, ние знаем, че има 110 000 български граждани, но и чакащи гражданство, посочи още Ноев.

Няма външен фактор, натиск има, но България няма да си промени позицията по отношение на равноправието, защото политикът, който направи тази промяна, няма да остане и един ден на власт, смята дипломатът. Трябва да има групи, диалог, у нас също има екстремни виждания зад конституционна гаранция за правата - България не може да даде съгласие, преди да реши този въпрос, анализира Бойко Ноев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK