Боговете на виното благословиха лозята в село Илинденци и община Струмяни

Снимки: община Струмяни

На празника присъства вицепрезидентът Илияна Йотова

Едно от най-красивите и най-гостоприемни кътчета на България – с. Илинденци, съхранило традиции, история и легенди посрещна за 30-ти пореден път боговете на виното.

Както местната традиция повелява в първата събота на месец февруари, боговете на виното слязоха от красивите и величествени върхове на Пирин планина в местността Масовец и благословиха лозовите масиви край село Илинденци.

Г-жа Мария Паскова - кмет на с. Илинденци, посрещна и поздрави с „Добре дошли“ десетките гости от страната и чужбина, като пожела „много здраве, берекет и още по-добра реколта през новата година, за да се напълнят всички бъчви с хубаво и руйно вино“.

Кметът на община Струмяни  Емил Илиев също приветства всички гости на юбилейното издание на празника на боговете на виното, сред които специален гост бе Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България.

Един от най-дългоочакваните моменти, който предизвика неповторима емоция и вълнение за всички присъстващи, бе появата на древните богове на виното - тракийския Загрей, фригийския Сабазий, гръцкия Дионис, римския Бакхус, славянския Ярило и християнския светец Свети Трифон, придружени от шумна свита и красивата мома Кераца - кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, отглеждано единствено в този район и носещо славата на Илинденци и община Струмяни далеч извън пределите на България.

Божествата изпълниха тракийския обред „Розалии”, наричан през различните епохи още Дионисиеви пиршества и Вакханалии. Този ритуал е изпълняван преди около 4 хиляди години в чест на бога на божествената напитка и плодородието и в основата му са виното и огънят и тяхната пречистваща сила, с която се поставя новото начало. Според легендата от височината на пламъка се гадае за плодородието на новата реколта и колкото по-висок и ярък е пламъкът, толкова по-добра и плодородна ще бъде годината за стопаните на лозовите масиви. А новото начало тази година предвещава плодородна година за местните винопроизводители, тъй като пламъкът на огъня бе висок и ярък.

„Ин вино веритас” – казвали Римляните

„Във виното е истината” – казваме и днес, след като отпием от чаша хубаво вино.

Виното е балсам за душата,

виното е забрава за болката,

виното е питието на истината!

Дедите ни са предавали от поколение на поколение майсторлъка на лозаря и цялата тази магия е събрана във вълшебните бъчви на местните винари. Всеки, който е посетил с. Илинденци и община Струмяни и е отпил от местната Керацуда, запазва тръпчивия й вкус завинаги и разбира защо това питие е наречено божествен еликсир.

Празничен водосвет и благословия за лозята и бъдещата реколта отслужи отец Георги Сарадинов.

След това започна тържественото зарязване на лозята, в което се включиха свитата на Боговете на виното, отец Георги Сарадинов, кметът на община Струмяни Емил Илиев, Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България, и голяма част от гостите на празника.

Както е известно, там, където има хубаво вино, има хубава песен и добро настроение. А за доброто настроение на всички гости на празника в местността Масовец допринесоха изпълненията на Фолклорна певческа група “Мрамор“ при НЧ “Климент Охридски-1920“ – с. Илинденци. Под звуците на хубавата българска народна песен се изви голямо и кръшно хоро.

Празничният ден продължава на площада в с. Илинденци с церемония по награждаване на най-добрите бели и червени вина от региона, победителите в конкурса “Най-добро вино“, обявяване и коронясване на “Царя на виното“, откриване на вкусна кулинарна изложба, представяне на ретроспективна фото изложба на празника на боговете на виното през годините и богата развлекателна програма с участието на Фолклорен ансамбъл „Малешевци“ при НЧ “Братя Миладинови-1936“ – с. Микрево, Танцов клуб „Малешевска китка“ от община Струмяни, Детски танцов състав „Изворче“ - гр. Симитли, Танцов клуб „Перуника“-гр. Кресна, Фолклорен ансамбъл от гр. Конче, Република Северна Македония, обичания фолклорен певец  Йордан Николов и формация “Пиринско тройче“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK