Блинкън: Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна, отколкото през 1973 г.

Снимка: gettyimages

Тогава коалиция от арабски държави, водена от Египет и Сирия, напада неочаквано Израел

Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна, отколкото е била през последните десетилетия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде ДПА.

"Твърдя, че поне от 1973 г. насам не сме виждали толкова опасна ситуация в региона като тази, пред която сме изправени сега. А вероятно дори и преди това", заяви Блинкън на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон. "И това е средата, в която действаме."

На 6 октомври 1973 г. коалиция от арабски държави, водена от Египет и Сирия, напада неочаквано Израел на Йом Кипур - един от най-свещените дни в еврейския календар. Конфликтът, известен като Войната Йом Кипур, продължава 19 дни.

Сраженията се водят главно на Синайския полуостров и на Голанските възвишения. По данни на Израел тогава повече от 2600 негови войници са били убити, а повече от 7000 са били ранени.

Трима американски войници бяха убити, а около две дузини други бяха ранени при нападение с дрон срещу американска военна база  в Йордания в неделя, което подхрани опасенията за разширяване на кризата в Близкия изток.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че нападението "е извършено от радикални, подкрепяни от Иран бойни групировки, действащи в Сирия и Ирак", и заплаши да предприеме ответни действия. В понеделник иранското правителство отрече да е замесено в атаката.

Опасенията за сигурността в целия Близък изток се увеличиха поради продължаващата война на Израел срещу палестинските бойци на Хамас в Газа. 

Блинкън предупреди срещу опитите да се използва войната на Израел срещу "Хамас", за да се посее допълнителна нестабилност в Близкия изток. Той заяви, че САЩ ще отговорят на всеки такъв опит "решително", но подчерта, че целта на американското правителство е да предотврати ескалация на напрежението в региона. 

От началото на войната в ивицата Газа между Израел и ислямистката организация "Хамас" през октомври проиранските милиции извършват почти ежедневни нападения срещу американски военни бази в Ирак и Сирия. САЩ отговорят с въздушни удари и в двете страни. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK