Благоевградчани казаха "не" на проекта "Бачиново" и 17-те милиона, аплодисменти се чуха в ОбС

Снимка: Infomreja.bg

С 18 гласа „за“, 16 – „против“ и 4 въздържали се, съветниците отказаха да бъде изтеглен заем

Общинските съветници от Благоевград не дадоха зелена светлина за реализация на проекта „SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo”.

С 18 гласа „за“, 16 – „против“ и 4 въздържали се, съветниците отказаха да бъде изтеглен заем за около 17 милиона лева, за да се обнови аквапарка, построи паркинг и реновира изцяло парк „Бачиново“ до местността Картала.

Преди самата сесия се проведе мирна демонстрация на граждани, които са против предложението, внесено от кмета за гласуване в ОбС.

Сесията започна с промяна в дневния ред. Първо бе дадена думата на гражданите, които бяха подали 12 заявления за изказване. След това думата взеха съветниците, а отговор на техните запитвания и мнения – даде и кметът. Коментар направи и председателят на ОбС – Радослав Тасков.

Определено имаше „престрелки“ между съветниците, председателя и кмета.

Само един от изказалите се от трибуната граждани се обяви „за“ предложението, а всички останали бяха против.

Решението на съветниците бе аплодирано бурно от препълнената зала „22-ри септември“.

Преди сесията Методи Байкушев заяви:

Ние най-накрая събудихме Благоевград. В ОбС има хора, които не носят политическа отговорност, но имаме политически партии, които са заявили, че не подкрепят проекта. Има съветници, които са влезли в ОбС през такива големи партии. Има и други съветници, които имат много малка обществена подкрепа. От ден първи призоваваме кметът да влезе в реален диалог с хората. Опитът да се отклони диалогът какво всъщност е важно за града, е през изказвания, че има намеса на много „икономически и политически интереси“. Ние трябва да си подредим приоритетите, да спрем децата ни да бягат в чужбина. Не аквапаркът ще привлече инвеститори. Страстите в обществото се разпалват, защото нямаше добре организирана дискусия по темата. В анкета в интернет се оказва, че 80% от 1100 граждани са против проекта. Референдум в последната мярка, която може да се вземе по темата.

Байкушев заяви, че демонстрацията няма за цел да „свали“ кмета или да се обяви против него. Той каза, че трябва да се послушат гражданите. Основната причина според него, проектът да не се приеме, е, че не решава важните за града проблеми.

Байкушев каза, че проектът се представя като бизнес проект, ала общината, според него, няма място да се занимава с бизнес.

Според Байкушев, ако проектът беше приет, то ръкавицата се хвърля към областни управител или към обжалване в съда от будни граждани.

Сесията започна с призив на председателя за уважение към инакомислещия и спокойствие в залата.

Първи от трибуната се изказа Борис Василев, който заяви, че е участвал в изграждането на Благоевград по време на Корпуса. Според него проектът „Бачиново“ е „втори Корпус“, пари щели да се намерят, а предложението е принос на сегашното поколение за бъдещето.

Пред съветниците и гражданите, Методи Байкушев каза:

„Ние не сме тук, за да свалим кмета. Искаме да помогнем на ОбС да видят това, което виждат и будните граждани. Ние не сме против развитието на града, който обаче страда от обезлюдяване и безработица, и убийство за зелената система. Няма да върнем хората в града като направим аквапарка или паркинг. Заемът ще надхвърли собствените приходи на Общината, а аналогията, която прави кметът с държавните заеми, не е правилна. Тегленето на заема е 100-процентов риск за Общината!“

Александрина Пандурска се обърна към съветниците с думите: Послушате разума си, спасителите няма да дойдат.

Георги Бузов определи проекта и тегленето на заем за него като „финансова прилмка“.

Декларация от името на Демократите за силна България прочете Василиса Павлова – бивш заместник-кмет на града по времето на Румен Томов. Павлова каза, че проектът не е подкрепен от гражданите и ОбС трябва да има това предвид.

Анатоли Анков обясни, че има риск ДДС-то да не бъде възстановено след поемане на дълга.

Димитър Димитров се обърна към съветниците с думите, че част от тях си правят договорки, но трябва да се допитат до техните гласоподаватели.

Думата взеха и общинските съветници.

Кирил Илиев заяви, че ПП ГЕРБ в местния парламент ще гласува против предложението, защото проектът не трябва да се реализира със заеми.

Красимир Роячки каза, че не иска градът да се развива с кредит и че има възможност проектът да бъде финансиран от ЕС. „Кредитът изглежда като „след нас и потоп“, каза Роячки.

„Вие нямате проект, а 4 красиви рисунки“, допълни съветникът от ГЕРБ.

Той каза още, че след управлението на ГЕРБ в града, не е поставена и една плочка, а благодарение на партията в града са „налети“ милиони.

Роячки бе контриран от кмета с репликата, че съветникът е гласувал по времето на Камбитов тегленето на дългове, които сега още изплащат данъкоплатците.

Павлин Янкулски каза, че нито една партия, представена в ОбС, не подкрепя кмета и предложи точката да бъде изтеглена.

Калоян Ханджисйки определи предложението и така представени от кмета проект като „надут балон“.

Кметът взе думата в отговор на коментарите:

„Не ръкопляскайте на съветниците след като гласуват. Тях ги водят други мотиви. Разбира се, че проектът не трябва  да се случи на всяка цена, но той бе заложен в предизборната ми програма и аз съм длъжен да изпълня обещанието си, а към този момент само подобно финансиране имаме. Предимството на внесеното от мен за гласуване предложение е, че така падат много маски в ОбС. Спекулира се с това, че 17 млн. се разпределят за една година, а годините са 20. Призовавам ви да не ми слагате етикети, да ме оставите да работя. Контролирайте ме, но аз не съм като „предишния“. Аз в комбинации няма да влизам. Аз днес се облекчавам, защото каквото решите – това ще е!“

Красимир Роячки каза, че Стоянов не може да бъде като „предишния“, визирайки Атанас Камбитов, защото Стоянов нямал „административния капацитет“. Според Роячки „настъпилата промяна е довела до това, че хората хляб да не могат да си купят“.

Преди самото гласуване думата в завършек взе и Радослав Тасков, който каза, че всеки, който днес се е изказал против проекта, е бил атакуван.

„Спорът е един – дали да се вземе заем, или не. Благодаря на всички, които удържахте на натиска през последния месец. Мен също се опитаха да ме страхуват. ОбС трябва да гласува против.“

След гласуването на точката бе дадена 10-минутна почивка, в която гражданите се изтеглиха от залата.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK