Благоевград иска правосъдие на светло! Стефка Терзийска поведе шествие за НЕнасилие

Снимка: Infomreja.bg

Това е вторият протест в подкрепа на Терзийска след нападението ѝ

Гражданският дух в Благоевград се пробуди и извика: „Правосъдие на светло! Да спрем насилието над жени“.

Именно под такъв надслов се проведе протестно шествие в подкрепа на Стефка Терзийска, нападната преди 2 месеца пред дома си. Не само обаче Стефка и семейството ѝ бяха във фокуса на събитието, а мотивът да се съберат десетки граждани бе именно призивът за НЕнасилие и за бързо и ефективно правосъдие.

Стефка Терзийска и двамата ѝ сина - Коста и Нико, поведоха шествието от ул. „Илинден“, където се намира апартаментът на потърпевшата. През октомври тя бе нападната брутално пред жилището си от Кирил Лукаров, който в момента е в ареста. Не е уличен все още поръчителят на нереализираното убийство – бившият съпруг на Стефка – Янис Козас. Той е под домашен арест в къщата си в село Дъбрава, заради притежание и употреба на наркотици и шофиране под влиянието им, както и за притежание на незаконни боеприпаси и оръжие.

Всички протестиращи се обедниха около искането всяка една жертва на насилие да бъде защитена максимално от закона не само чрез задържане и привличане като обвиняем на извършителя, но и до това да се стигне до край – с разкриване и осъждане на поръчителя – ако има такъв.

Пред медиите Стефка Терзийска заяви:

Институциите свършиха безукорно работата си до момента, но това не е достатъчно. Искаме истината да излезе наяве и нещата да се доведат докрай – да се просветли – да станат ясни всички виновни. Апелираме за справедливост на светло! Това е и израз на подкрепа към всички жени, които са или са били на мое място.

Терзийска сподели, че с нея са се свързали много жени – познати и непознати за нея, които са жертви на домашно насилие, но ги е страх да се обърнат към институциите, защото не вярват, че ще им се помогне.

С факелното шествие ние искаме да им кажем: „Няма как да ви се помогне, ако вие не потърсите помощ! Не се страхувайте! Има хора, които ще застанат до вас! Не сте сами в това, което преживявате!

Терзийска каза, че иска да даде пример въпреки всичко, случило се с нея, че няма да се предава, че иска да даде кураж, няма да се примири докато жертвите не получат възмездие.

Шествието премина през булевард „Свети свети Кирил и Методий“ и спря до сградата на Областната дирекция на МВР, а оттам продължи до Съдебната палата.

В Районния съд тихомълком бе гледана мярката на Янис Козас след залавянето му при пътната проверка. Козас обяснил пред съда, че е болен, затова е употребил наркотици, за да притъпи болките си. Ясно е обаче, че Козас не страда от онкологично или друго тежко заболяване. В момента излежава домашния си арест в къщата, наследство на Стефка от родителите ѝ.

„Благодаря за любовта и подкрепата ви, тя ми помогна да се боря!“, каза пред хората Стефка. Тя припомни данни от черната статистика с жертви и пострадали от насилие през 2022 година.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK