БХРА: Удължаване на работното време е добра мярка за помощ на бизнеса

Снимка: Infomreja.bg

Чрез удължаване на работното време за Нова година ще се спестят и хиляди левове за ремонт на хотелските стаи

Да се позволи на хотелските заведения да работят половин час след полунощ, за да могат клиентите на местата за настаняване да посрещнат спокойно Нова година, настояваме от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

С радост научихме, че подобно е е предложението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и напълно подкрепяме идеята й тази възможност да бъде обсъдена с правителството, здравните власти и Националния оперативен щаб.

Много по-хигиенично е гостите на хотелите да вечерят в ресторантите към местата за настаняване при максимална заетост от 50% и спазване на необходимата социална дистанция, отколкото да се хранят в стаите, категорични сме от БХРА. И припомняме, че от началото на епидемията през март няма нито един хотел, който да се е превърнал в ядро на зараза, няма разболели се в местата за настаняване, а спазваните мерки там са най-строги. Това се доказва както от изказването на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, така и от проверките на редица контролни органи през декември в зимните и спа хотели, в които не бяха регистрирани нарушения на противоепидемичните мерки.

По време на коледните празници не е постъпил и нито един сигнал за нарушения. По думите и на самата Николова регулярните проверки, които се извършиха през декември, показаха, че и бизнесът, и туристите са дисциплинирани. Удължаването на работното време с два часа и половина няма да застраши здравето на гостите на хотелите, като в същото време ще запази психичното здраве на клиенти, персонал и инвеститори. Чрез промяната ще се намали и риска от “тайни” партита, при които не се упражнява контрол върху спазване на мерките.

Чрез удължаване на работното време за Нова година ще се спестят и хиляди левове за ремонт на хотелските стаи, които при “празнуване” по стаите ще бъдат буквално разрушени, подчерта зам.-председателят на БХРА Златко Златанов. Той допълни, че част от клиентите вече са декларирали, че няма да се съобразят с вечерния час на Нова година в хотелските ресторанти и няма да напуснат заведенията. Така че подобна мярка ще спести и редица разправии на хотелиерите, подчерта Златанов.

Радваме се, че министърът на туризма осъзнава факта, че липсата на финансова подкрепа за бизнеса и персонала му, както и постоянна смяна на частични и пълни мерки за спиране на работата, но без компенсации, е пагубно за бранша.

Удължаване на работното време на заведенията при спазване на всички необходими мерки за запазване на здравето и осигуряване на сигурността на нашите гости в хотелите е най-добрата стъпка за подпомагане на бизнеса в условията на пандемия. БХРА адмирира тази идея и се надява, че предложението на министър Николова да бъде одобрено и да влезе в сила още от утре.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK