АУБ отново на върха в рейтинга на българските висши училища

Снимка: Infomreja.bg

По показателя „Престиж“ е лидер в 4 от 5 професионални направления

В годината на своя 30-и юбилей Американският университет в България (АУБ) отново зае челните места във всички пет направления, по които се оценява от Рейтинговата система на висшите училища в България на Министерството на образованието и науката.

За 2021 г. висшето училище се класира на първо място в специалносттаАдминистрация и управление“, дели първото място със Софийския университет в специалността „Обществени комуникации и информационни науки“ и заема второто място в направленията „Политически науки“, „Икономика“ и „Информатика и компютърни науки“.

Показателите на АУБ са особено значими на фона на кризисните процеси във висшето образование, породени от продължаващата пандемична ситуация, и са недвусмислен знак за адаптивност и за търсенето на нови, ефективни модели на работа.

„АУБ е удивително място, което уверено се движи по ръба между традицията и иновацията. В сърцето на нашето обучение е студентът, който получава най-доброто чрез американската система liberal arts. И това е непоклатима традиция“, посочва президентът на АУБ Дейвид Еванс. „Традиция е вече 30 години да възпитаваме визионери, бизнес и обществени лидери в региона. Традиция е да пазим и развиваме нашата забележителна общност в десетки страни по света. Здравната криза обаче разкри и нещо ново за нас – способността да се адаптираме много бързо, да градим нови модели. Хибридно, дистанционно, присъствено – полагаме основите на нов стил на общуване със и между студентите и сме решени те винаги да получават от нас възможно най-доброто и перспективно образование. Рейтинът сочи, че сме се справили.“

Според класацията в четири от специалностите – „Администрация и управление“, „Икономика“, „Политически науки“ и „Обществени комуникации и информационни науки“ – висшето училище заема водеща позиция по показателите „Най-високи доходи“ и „Най-ниско ниво на безработица“. В категория „Престиж“ АУБ заема първото място в 4 от 5 професионални области, а за специалността „Информатика и компютърни науки“ е на второ място. Университетът заема първо място във всички области по показателите, които отчитат учебната среда и социално-битовите и административните услуги.

Българската рейтингова система на университетите подпомага потребителите на образователни услуги в избора им на висше училище. Тази година тя оцени 52 университета в България, които предлагат образование в различни специалности, групирани в професионални направления.

Системата сравнява академичните дисциплини във висши учебни заведения, които имат акредитация в България, и определя рейтинга на академичните програми въз основа на повече от 100 показателя, включително преподаване и обучение, университетска среда, социално-битови и административни услуги, научни изследвания, престиж, кариерно развитие, реализация на пазара на труда и регионална ангажираност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK