Атанас Атанасов поиска оставката на шефа на ДАНС

Снимка: Infomreja.bg

Атанасов уточни, че правителството му е предлагало да бъде шеф на ДАНС преди 2 месеца

Сегашният председател на ДАНС Пламен Тончев трябва да си подаде оставката. ДАНС няма право да заема политическа позиция. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ генерал Атанас Атанасов пред БиТиВи.

Той напомни, че когато депутатите отхвърлили доклада на службите с това показали ясен вот на недоверие към българското контраразузнаване.

По думите му шефът на ДАНС си позволил да нападне и Кирил Петков и от парламентарната трибуна. ДАНС през своя председател е тежко политизирана и заема политическа позиция, посочи Атанасов, според когото това е недопустимо.

Атанасов уточни, че правителството му е предлагало да бъде шеф на ДАНС преди 2 месеца, но е отказал. "Не може човек с моята политическа биография, да стане председател на една служба, която трябва да бъде деполитизирана по закон", подчерта той. Едно от нещата, които трябва да се направят е да се промени механизмът, по който се избират и назначават ръководителите на българските специални служби. Министерски съвет е този, който осигурява обществен ред и национална сигурност. Не може председателят на ДАНС публично да изразява недоверие към един от съпредседателите на мандатоносителя за съставяне на правителство, коментира Атанасов.

Той призова премиера акад. Николай Денков да излезе с позиция дали има доверие към ДАНС. Можем ли да имаме доверие на службите в толкова важен момент, запита Атанасов, който призна, че няма доверие на българското контраразузнаване.

Атанасов би предложил на съвета на сглобката да се забрани на лидерите да говорят. Той се надява, че проектът за промяна на Конституцията ще влезе в дневния ред на Народното събрание и ще бъде подкрепен от партиите.

Атанасов добави, че си е подал оставката като председател на Комисията за контрол на службите, но би се върнал начело на комисията само, ако има гаранция, че ще има резултат. Задачите на специалните служби трябва да се поставят от Министерски съвет и лично от премиера, категоричен бе той.

На въпрос кой разкри "агентите в расо", Атанасов настоя, че в комисията за контрол на службите ДАНС трябва да си вземе папките, да отиде в Партийния дом и да каже какви доказателства има относно случая с експулсирането на трима руски свещеници заради шпионаж в полза на Русия. Той има притеснение, че българското контраразузнаване си е затваряло очите.

"Руската православна църква е филиал на КГБ", изтъкна Атанасов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK