Апелативната прокуратура във Варна по предложение на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Добрич взе на специален надзор досъдебното производство, образувано във връзка с убийството на гражданин на Федерална Република Германия, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с користна цел от двама негови сънародници.

Тъй като разследването се характеризира с фактическа и правна сложност, както и с обществена значимост, по реда на специалния надзор определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура-Варна ще осъществява методическа и организационна помощ при воденето му. Целта ще бъде срочното и качественото изпълнение на действията по доказване и документиране на всички факти и обстоятелства по случая.

Престъплението е извършено в село Соколово на 20 октомври 2021 г. Първоначално досъдебното производство е започнато за престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК във връзка с получен сигнал от гражданка на Федерална Република Германия, постоянно пребиваваща в България и живуща в селото, за това, че съпругът й - мъж на 59 години, също немски гражданин, постоянно пребиваващ в България, е бил отвлечен. Тя дори получила ултимативно писмо с искане за паричен откуп в размер на 100 000 лева, който да бъде събран в следващите 48 часа. Бележката била придружена от биологичен материал и пръстен, принадлежащ на отвлеченото лице.

В резултат на следствените действия за броени часове е разкрито, че се касае за извършено друго умишлено престъпление спрямо 59-годишния съпруг на жената – убийство.

Двама мъже - Р.К. (59 г.) и Т.К. (23 г.), баща и син, също граждани на ФР Германия, са установени като извършители на тежкото деяние. Те са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 116, ал. 1 във връзка с чл. 115 от НК и спрямо тях е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.